Conservatieve bulldozer

In Zuid-Korea is gisteren de conservatieve Lee Myung-bak met grote meerderheid tot president gekozen. Economische ontwikkeling is zijn belangrijkste verkiezingsbelofte.

Lee Myung-bak Foto Reuters president van Zuid-Korea South Korean President-elect Lee Myung-Bak of the opposition Grand National Party speaks to the media during a news conference in Seoul December 20, 2007. Right-wing businessman Lee won South Korea's presidential election by a landslide on Wednesday with his promises to make voters better off and stand up to North Korea. REUTERS/Nicky Loh (SOUTH KOREA) Reuters

Lee Myung-bak, gisteren gekozen tot president van Zuid-Korea, vertelde tijdens zijn campagne graag over zijn jeugd. Over hoe hij als kind in het zuidoosten van het land opgroeide met honger en tijdens zijn lunchpauze op school zijn maag alleen met water kon vullen. Hoe hij vuilnis ophaalde en popcorn verkocht om zijn avondopleiding aan een economische hogeschool te kunnen betalen. Het maakt zijn loopbaan alleen maar glansrijker.

De conservatieve Lee (66), die met 49 procent van de stemmen zijn meest naaste rivaal ruim 22 procentpunt voorbleef, bereikt doorgaans wat hij wil. De regering van de autoritaire president Park Chung-hee plaatste hem op een zwarte lijst omdat hij had gedemonstreerd tegen het herstel van de diplomatieke banden met Japan, de voormalige bezetter, waardoor hij geen werk kon vinden. Lee schreef Park een brief, waarna hij werd aangenomen bij Hyundai Construction, en binnen tien jaar opklom tot directeur. Als burgemeester van Seoul maakte hij zich populair door de restauratie van een waterweg waarover een snelweg was aangelegd. Het leverde hem de bijnaam De Bulldozer op.

De Zuid-Koreanen kozen bij de afgelopen drie presidentsverkiezingen voor kandidaten die zich hadden verzet tegen de militaire heerschappij van Park, maar deze keer vonden ze de economie het belangrijkste thema. Van de kandidaten had Lee op dat terrein de meest heldere beloften: hij wil de economie met 7 procent per jaar laten groeien en het inkomen per hoofd van de bevolking verhogen van ruim 17.000 euro vorig jaar naar 28.000 euro over tien jaar. Dan moet Zuid-Korea ook de zevende economie ter wereld zijn. Om dat te bereiken moeten de belastingen omlaag, de overheidsuitgaven met 10 procent naar beneden en de gezondheidszorg efficiënter. Lee wil als een manager, „met een CEO-stijl” regeren.

Over Lee’s daadkracht bestaat weinig twijfel. Vandaag zei hij een einde te zullen maken aan de „terughoudendheid van voorgaande regeringen om kritisch te zijn naar Noord-Korea”. Hij zal de beëindiging van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma op de voet volgen en de schending van mensenrechten aan de orde stellen. „Volwassen economische uitwisselingen kunnen beginnen nadat Noord-Korea zijn nucleaire wapens heeft ontmanteld.”

Wel ligt hij onder vuur over de manier waarop hij zijn doelen bereikt. Een lopend parlementair onderzoek naar zijn rol in een bedrijf dat betrokken is bij aandelenfraude kan verhinderen dat Lee op 25 februari volgend jaar de zittende liberale president Roh Moo-hyun opvolgt. Eerder heeft hij al toegegeven dat hij twee van zijn kinderen als werknemers van een van zijn bedrijven heeft geregistreerd om belastingen te ontduiken, en dat hij valse adressen heeft opgegeven om zijn kinderen op goede scholen geplaatst te krijgen.