Bruni, vriendin of val voor de pers

De media stonden deze week bol van ‘de nieuwe vriendin van Sarkozy’.

Dat kwam goed uit, na het onhandige bezoek van de Libische leider Gaddafi.

De 'Point de Vue’ van afgelopen woensdag bracht de foto van ‘de hartenvrouw van de president’ Foto AFP Colombe Pringle, managing director of French people magazine "Point de Vue" shows the edition to be published 19 December, at magazine headquarters 18 December 2007 in Paris, featuring on the cover singer and ex-supermodel Carla Bruni and French President Nicolas Sarkozy. President Nicolas Sarkozy 18 December sidestepped questions about his reported romance with Carla Bruni which has grabbed headlines in France. The headline reads 'Carla Bruni, The President's Queen of Hearts'. AFP PHOTO OLIVIER LABAN-MATTEI AFP

Colombe Pringle is niet alleen hoofdredacteur van de de glossy Point de Vue, het stoffige zusje van celebrityweekblad Paris Match. Deze week was ze ook een van de meest geciteerde politieke waarnemers in Frankrijk. De reden: haar blad had, zo heette het, als eerste de grote sprong gewaagd. Het wijdde de omslag deze week aan het meest sexy kerstonderwerp dit jaar: president Sarkozy die dit weekeinde uit wandelen is geweest met zangeres, songwriter en ex-topmodel Carla Bruni. Ze deden dat in Eurodisney bij Parijs, een geschikte omgeving voor sprookjesachtige verhalen. Ze werden daarbij volop gefotografeerd, en dat vonden ze goed.

Voor de meeste Franse en internationale media was dat genoeg. Ze concludeerden dat de president een nieuwe vriendin heeft, exact twee maanden na zijn scheiding met zijn echtgenote Cécilia. Maar konden ze daar wel over schrijven?

Ja – dankzij Point de Vue, en het keurige weekblad l’Express, dat zondagavond meldde dat Point de Vue (dezelfde uitgever) woensdag de omslag zou reserveren voor de wandeling. Dankzij deze aankondiging stonden sinds maandag alle kranten vol met „het nieuws”.

En zo werd Colombe Pringle belangrijk. Volgens de hoofdredactrice kwam de publiciteit voor de president op een uitgelezen moment. Met het bezoek van de mediavullende én omstreden Libische leider Gaddafi had Sarkozy net een ‘wat moeilijk weekje’ achter de rug. Gezien worden met Carla Bruni was dus een tactische mediapolitieke zet van het Elysée.

De theorie is niet nieuw. Zaterdag was het op de dag af twee maanden dat hij zijn scheiding met Cécilia wereldkundig liet maken. Die breuk kwam naar buiten op de dag van de eerste grootschalige stakingen en demonstraties tegen zijn beleid. Net als toen komt Sarkozy nu, net voor de Kerst, op een tactisch moment nadrukkelijk in beeld als een echt mens, met echte gevoelens – maar dan in de uitvergrote wereld van echte sterren.

Het resultaat was er naar. Gaddafi leek abrupt vergeten. Bruni was het nieuwe buzz-woord. De 39-jarige BF’er, geboren in Italië, opgegroeid in Parijs, is vertrouwder met het sterrendom dan Sarkozy zelf. Als ex-topmodel maakte ze rond de eeuwwisseling een overstap naar het zelfgeschreven chanson. Bruni heeft een reputatie als ‘mannenverslinder’, met onder anderen Mick Jagger, Eric Clapton en Donald Trump op haar palmares. En dan nu Sarkozy?

Die gedachte was deze week aanleiding voor vraag en beschouwing. In de sfeer van psychoanalyse, om te beginnen. Is het toeval dat de zangeres uiterlijk zoveel lijkt op Cécilia? Dat zij net als Sarkozy en Cécilia buitenlandse wortels heeft, dat zij net als Cécilia uit een artistiek milieu komt, dat ook Cécilia ooit model was en eerder een beroemde man beminde (Jacques Martin, een soort Franse Jos Brink)?

En dan de politieke dimensies. Is een verklaarde tegenstandster van monogamie als Bruni wel een geschikte Eerste Dame voor het land? De Sarkozygezinde ochtendkrant Le Figaro vond de presidentiële keuze voor een linkse vriendin consequent. Bruni riep dit voorjaar op tot stemmen op Sarkozy’s opponent Ségolène Royal en voerde actie tegen zijn immigratiepolitiek. Conclusie: Bruni is de sentimentele variant van linkse ministers als Bernard Kouchner: dit is de voorzetting van Sarkozy’s doorbraakpolitiek met andere middelen.

Andere waarnemers menen juist dat Sarkozy het presidentschap van zijn plechtige karakter ontdoet. Volgens de krant Libération en oppositionele politici maakt Sarkozy van het Elysée een ‘prinsdom als Monaco’ of een tv-show als de Star Academy.

In Paris Match verschijnen de foto’s van Sarkozy en Bruni vandaag zonder – kritisch – verhaal. De vorige hoofdredacteur moest publicatie van onwelgevallige foto’s van Cécilia en haar minnaar immers met ontslag bekopen. Hoofdredactrice Pringle heeft Sarkozy intussen tot interessant persoon nummer één verklaard – interessanter dan de vertrouwde koningen en prinsessen „die altijd maar getrouwd zijn”.

Eigenlijk ontbreken alleen de feiten nog. Want al zijn Sarkozy en Carla uit wandelen geweest, de betrokkenen hebben niet bevestigd of er sprake is van een – serieuze – relatie.

Paris Match publiceert vandaag nieuwe foto’s: parismatch.com

    • René Moerland