Australië volgt Japanse walvisvaarders Zuidpool

Australië gaat met een douaneschip en vliegtuigen de Japanse walvisvloot in de omgeving van Antarctica volgen om materiaal te verzamelen dat kan worden voorgelegd aan een internationaal tribunaal. Bedoeling is aan te tonen dat het de Japanse walvisvaart niet gaat om wetenschappelijk gebruik, zoals Tokio zegt, maar dat er „een slachting” plaatsvindt.

Japan wil dit seizoen 935 dwergvinvissen, vijftig gewone vinvissen en – voor het eerst in veertig jaar – vijftig bultruggen vangen. Jaarlijks negeert Japan het verbod op commerciële jacht in het Southern Ocean Whale Sanctuary, een brede band van de Zuidpool tot de veertigste breedtegraad. Australië wil vooral registreren of de Japanse vloot in Australische territoriale wateren rond de pool komt. Het douaneschip en de Airbus moeten nu foto- en videomateriaal van de Japanse vloot verzamelen. De zware machinegeweren van de Viking worden onderdeks opgeborgen om Japan niet te veel te provoceren.

„Australië heeft het recht dit te doen”, reageerde het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken. „We hebben geen plannen om te protesteren tegen de actie, zolang zij geen geweld gebruiken.” (AP, Reuters)

Zie voor meer informatie de site van de International Whaling Commission: iwcoffice.org