Alsof Israël een heilig boontje is

In zijn stuk `Opeens wil Iran geen kernwapen meer` komt Shimshon Arad, oud-ambassadeur van Israël in Nederland, met verdachtmakingen jegens Iran (nrc.next, 13 december). Hij beweert dat de informatie van de zestien Amerikaanse inlichtingendiensten dat Iran geen atoomprogramma meer zou hebben niet te vertrouwen is. Maar Israël heeft er alle belang bij ons op te zetten tegen haar Arabische buurlanden. Dan letten we (nog) minder op de wandaden van Israël, dat zich aan geen enkele VN-resolutie houdt, de bevolking van de Gaza en Westbank uithongert en doorgaat met nederzettingen bouwen. Om over het feit dat Israël al sinds jaar en dag zelf kernwapens heeft maar te zwijgen. De atoomgeleerde Mordechai Vanunu heeft, na achttien jaar gevangenisstraf, nog steeds huisarrest, omdat hij uit de school klapte over het kernwapenprogramma van Israël.