Als iets mis kan gaan, gaat het mis

De voorstelling Murph! van de Meekers zit vol clowneske misverstanden Foto Konrad Szymánski zymánski, Konrad

Dans: Murph! van De Meekers (vanaf 4 jr.) van David Middendorp en Arthur Rosenfeld. Gezien 12/12 Krakeling Amsterdam. Tournee t/m 30/3. Info 010-2449893 of www.meekers.nl

Als je erom kunt lachen komt alles goed. Dat is de boodschap van de familievoorstelling Murph! waarin uiteraard van alles misgaat: dansers die vallen, clowneske misverstanden, decorstukken en rekwisieten die een eigen leven leiden. Danstheatermaker Arthur Rosenfeld en animatiefilmmaker en choreograaf David Middendorp baseerden zich dan ook op de Wet van Bedrog: ‘Als iets mis kan gaan, gaat het mis’. Dat is een oude theaterwet die bij een publiek van kinderen geheid goed werkt.

Voormalig danser Middendorp (1975) is een rijzende ster in de danswereld. In zijn choreografieën legt hij zich toe op zelfgemaakte, op afstand bestuurbare en dansende robots en computeranimaties, in combinatie met een danser van vlees en bloed. Het resulteerde recent in bijzondere producties als Kruimeldief en Dreamsketch.

Rosenfeld (VS, 1952), artistiek leider van het Rotterdamse gezelschap Meekers, engageerde Middendorp voor een familievoorstelling. De projectiewand die ze verzonnen als levend decor voor de dansers, is fascinerend voor alle leeftijden. De projectie bestaat uit een huis met allerlei kamers. In de film staat een vrouw te strijken. Even later komt ze door de filmdeur, die ook decordeur blijkt, naar buiten. Film en toneel lopen in elkaar over. Het is een magisch effect – optisch bedrog van superieure klasse. Als Vincent Andriessen als loodgieter onder het (film)aanrecht aan de gang gaat, verdwijnt hij erin via een luik. Een wasmachine die filmisch tot leven komt wordt op het decor op z’n plaats gezet.

Rosenfeld was grotendeels de man van de scènes op het toneel en daar zit de zwakte van Murph!: er zit geen lijn in. De voorstelling is een verzameling losstaande ideetjes die soms geweldig uitpakken maar te vaak flauwe dansjes opleveren die de vaart eruit halen. Dat Murph! toch een goede voorstelling is, is te danken aan Middendorps animatietheater en aan Marloes de Cloedt, Vincent Andriessen en Jeroen Klein Gunnewiek. Vooral de laatsten zijn mooi bewegende en scherp timende acteurs.

    • Ingrid van Frankenhuyzen