‘Aanklacht Zuma is zo goed als rond’

Volgens het Zuid-Afrikaanse openbaar ministerie is er genoeg bewijs om de nieuwe leider van de regeringspartij ANC, Jacob Zuma, aan te klagen wegens corruptie.

De hoofdaanklager zei vanochtend dat een aanklacht „op handen is”. Zuma wordt ervan beschuldigd steekpenningen te hebben ontvangen van Europese wapenbedrijven. Zijn financieel adviseur Schabir Shaik, die namens Zuma bemiddelde, werd in 2005 al veroordeeld tot 15 jaar celstraf.

„Het onderzoek is afgerond. We moeten alleen nog de laatste eindjes aan elkaar knopen”, zei de openbaar aanklager vanochtend tegen Talk Radio 702. Vervolging van de populaire Zuma zou de regeringspartij en het land in een diepe politieke crisis kunnen storten. De aanhangers van Zuma beschouwen de beschuldigingen van corruptie als een politieke samenzwering.

Het openbaar ministerie doet al zeven jaar onderzoek. Vorig jaar september schrapte de rechter de zaak van de rol toen het openbaar ministerie te weinig bewijsmateriaal bleek te hebben voor een formele aanklacht.

De Zuma-aanhangers namen op de 52ste nationale conferentie de macht over binnen het ANC. Behalve Thabo Mbeki moesten al zijn vertrouwelingen hun posten binnen het dagelijks bestuur (NEC) verlaten.

Gisteren stemde de partij voor opheffing van de speciale politie-eenheid The Scorpions, die de afgelopen jaren het onderzoek leidde tegen van corruptie verdachte ANC’ers. De Zuma-aanhang ziet The Scorpions als een instrument van president Mbeki om zijn tegenstanders uit te schakelen. De eenheid zal opgaan in de Zuid-Afrikaanse politiedienst (SAPS). De Scorpions kwamen vorig jaar groot in het nieuws toen agenten met machinegeweren de villa van Jacob Zuma binnenvielen en computers en documenten in beslag namen. Het kwam toen bijna tot een gewapend treffen met de lijfwachten van Jacob Zuma.

De kans op succesvolle vervolging werd aanzienlijk groter toen de rechter vorige maand bepaalde dat het bewijs dat bij die huiszoeking werd vergaard niet onwettig is.

Er waren vanochtend nieuwe vragen over de toekomst van president Mbeki, die op de conferentie werd vernederd door zijn partij. De krant The Star kopte dat de president „overweegt op te stappen”. De president en zijn adviseurs zouden na de Kerst bijeen komen voor beraad over zijn toekomst.

Mbeki is nog tot de verkiezingen in 2009 president. Mocht hij voor die tijd al plaats willen maken voor Jacob Zuma, dan wordt het voor het openbaar ministerie onmogelijk Zuma te vervolgen. Het staatshoofd is volgens de Zuid-Afrikaanse wet immuun voor strafrechtelijke vervolging.