Zaak-Natalee Holloway geseponeerd op Aruba

Joran van der Sloot (20) wordt op Aruba niet verder strafrechtelijk vervolgd in de zaak van de verdwijning van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway. Het Arubaanse Openbaar Ministerie heeft wegens gebrek aan voldoende bewijs besloten de zaak te seponeren. Ook medeverdachten Satish K. (21) en Deepak K. (24) gelden niet langer als verdachten.

Van der Sloot werd anderhalve week geleden op last van de rechter vrijgelaten als gevolg van gebrek aan bewijs dat Natalee Holloway door een geweldsmisdrijf om het leven kwam. De broers K. waren al een week eerder op vrije voeten gesteld. Het OM zou voor 31 december laten weten of de drie verdachten alsnog worden vervolgd.

Volgens het OM staat vast dat Van der Sloot en de broers K. in hoge mate zijn betrokken bij de verdwijning van Holloway. Mocht er zich nieuw bewijsmateriaal aandienen dan kunnen de drie alsnog worden vervolgd.

De aanhouding van Van der Sloot, eind november in zijn woonplaats Arnhem, zorgde voor veel ophef en media-aandacht. Het OM zei toen over voldoende nieuw bewijs te beschikken om de drie, die in de zomer van 2005 al drie maanden vastzaten, alsnog te vervolgen. Maar de verdachten beriepen zich op hun zwijgrecht en de strategie van het OM mislukte.

Dit tot ongenoegen van de Arubaanse minister van Justitie, Rudy Croes, en lokale dagbladen, die meenden dat het onnodig oprakelen van de verdwijning het Arubaanse toerisme verder zou schaden. Maar het OM wilde, met het oog op de familie Holloway en de sceptische Amerikaanse media, „tot op de bodem van het strafvorderlijk instrumentarium” gaan in een poging de zaak op te lossen.

Natalee Holloway verdween eind mei 2005 tijdens een korte vakantie op Aruba. Zij werd het laatst gezien buiten een dansclub met de drie verdachten. Sindsdien ontbreekt ieder spoor, ook haar lichaam is nooit gevonden.