Warme salade met vis en vijg

Voor 4 personen als voorgerecht8 rijpe, maar stevige verse vijgen1/2 citroen20 g pekelcitroen 4 eetlepels extra vergine olijfolie, plus extra om over de salade te sprenkelen8 scholfilets, elk circa 80 gzeezout en versgemalen witte peper150 g waterkers en/of rucola

Dankzij de groeiende populariteit van verse vijgen kunt u van ongeveer april tot en met januari van deze veelzijdige vruchtjes genieten. Exportlanden als Frankrijk, Spanje, Turkije en zelfs Brazilië zorgen voor een vaste aanvoer bij groentewinkels, kramen op de markt en zelfs de supermarkten. Dit makkelijke recept is ideaal voor de komende feestdagen.

Snijd de taaie steeltjes van de vijgen en snijd de vijgen dan in de lengte doormidden. Snijd de halve citroen in zo dun mogelijke schijfjes. Snijd de pekelcitroen doormidden, verwijder de pitjes en snijd dan in piepkleine blokjes. Giet 2 eetlepels olijfolie in een ondiepe ovalen ovenschaal van 30 centimeter lang. Schik de gehalveerde vijgen met de aangesneden kant onder in de schaal en verdeel er de schijfjes citroen over. Strooi er blokjes pekelcitroen over. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 30 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven.

Vet intussen een ondiepe ovalen ovenschaal met een lengte van circa 40 centimeter in met de overgebleven 2 eetlepels olijfolie. Bestrooi de scholfilets met zout en peper en schik ze naast elkaar in de ovenschaal. Vouw het dunne deel van de filet (het staarteinde) eronder. Dat zorgt ervoor dat de filets gelijkmatig gaar worden.

Verdeel de geroosterde vijgen en citroen (met de sappen) gelijkmatig over de vis en besprenkel eventueel met een beetje olijfolie. Zet 15 tot 20 minuten onafgedekt in de oven tot de vis gaar is. Controleer met de punt van een mes.

Was intussen de waterkers en/of rucola. Slinger droog in een slacentrifuge en verdeel over vier grote borden. Bestrooi met zout en peper en sprenkel er wat olijfolie over. Neem de vis uit de oven en schik de vis, vijgen en pekelcitroen over de salade. Garneer met een of twee schijfjes citroen en gooi de rest van de schijfjes weg. Dien op en geef er ciabatta of stokbrood bij.

Morgen: Wilde gans met granaatappelsaus