Vorming van grote zuivelkampioen

Zuivelfabriek van Campina in Maasdam. Campina wil met Friesland Foods fuseren tot een bedrijf met 22.000 werknemers. Foto Peter Hilz Nederland, Maasdam, 07 november 2007, Campina fabriek, een cooperatieve zuivelonderneming, Het is de grootste aanbieder van melk, yoghurt en vla in ons land. Nederlanders drinken veel melk, maar de consumptie van basisproducten daalt structureel, terwijl de vraag naar bijvoorbeeld toetjes en drinkyoghurt toeneemt. Het bedrijf in Maasdam produceert de meeste innovaties en specialiteiten waarvoor de hoeveelheden kleiner zijn en er sprake is van veel varianten in receptuur en verpakkingen. Per week produceert Campina Maasdam vijf miljoen eenheden zuiveldranken, yoghurts en vlaspecialiteiten, in totaal meer dan 90 verschillende producten. De locatie Maasdam bestaat sinds 1938. Deze fabriek produceert de specialiteiten voor de Nederlandse markt, er werken op dit moment ongeveer 200 werknemers bij Campina Maasdam vrachtwagens vrachtwagen koelwagen transport vervoer versproducten vers koelen koeling vrachtvervoer foto: Peter Hilz Hollandse Hoogte

Campina en Friesland Foods, de twee grootste zuivelcoöperaties van Nederland, willen fuseren. In een verklaring maakten ze vanmorgen bekend dat ze „verkennende gesprekken” starten. Bestuursvoorzitter Tiny Sanders van Campina stapt op.

Het meegaan van Sanders naar de nieuwe combinatie wordt niet verstandig geacht, meldde Campina vanmorgen in een apart persbericht. Sanders, die voor 100 procent achter de voorgenomen fusie zegt te staan, vertrekt per 31 december. Zijn vertrek is met de raad van commissarissen afgesproken „om de fusie een zo groot mogelijke kans op succes te geven”.

Twee waarnemende bestuursvoorzitters zullen daardoor de onderhandelingen voeren. Huidig financieel directeur Kees Gielen wordt tijdelijk topman bij Campina, bij Friesland Foods is Theo Spierings dat sinds maart.

Als de fusie slaagt, ontstaat een nationale zuivelkampioen met 22.000 medewerkers, waarbij 17.000 boeren zijn aangesloten. Samen behaalden zij in 2006 een omzet van 8,3 miljard euro en leverden ze 8,7 miljard kilo melk. De grootste van de twee is Friesland Foods met een omzet van 4,7 miljard euro en 15.300 werknemers.

Friesland Foods is behalve van melk bekend van de merken Chocomel, Coolbest, Fristi en Extran. Campina maakt onder meer Mona-toetjes, Milner-kaas en Vifit. Campina is niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland en België actief, Friesland Foods is dat in Azië en Afrika.

Beide ondernemingen zijn al langer op zoek naar een partner. Campina had in 2005 bijna samen met het Deense Arla de grootste zuivelcoöperatie ter wereld gevormd. Tot teleurstelling van Campina werd de fusie afgeblazen, omdat de Denen onderling verdeeld raakten.

Een nationale fusie tussen Campina en Friesland Foods, dat in 1997 werd gevormd uit een fusie tussen Friesland Dairy en Coberco, werd lang uitgesloten geacht, omdat mededingingsautoriteiten er problemen mee zouden kunnen hebben. De ondernemingen wilden hierop vanmorgen geen commentaar geven.

Vakbond FNV Bondgenoten vindt het positief als de zuivelondernemingen door een nationale fusie niet in buitenlandse handen overgaan. „Maar wij zullen de fusie beoordelen op haar werkgelegenheidseffecten. Ze zullen een overcapaciteit in melk- en kaasfabrieken willen afbouwen, met een verlies aan banen als gevolg”, zei vakbondsbestuurder Aad in het Veld.

Landbouworganisatie LTO, belangenorganisatie voor de melkveehouders, juicht de fusie toe. „Wij hebben er bij de twee ondernemingen al eerder op aangedrongen, maar het is natuurlijk hun eigen beslissing”, zei bestuurder Siem-Jan Schenk van LTO.