Verbeek moet weg, Booy coach Sparta

Gertjan Verbeek, trainer van het succesvolle Heerenveen, heeft van de directie van zijn voetbalclub te horen gekregen dat hij daar bezig is aan zijn laatste seizoen. Foeke Booy, oud-oefenmeester van FC Utrecht, is de nieuwe trainer van Sparta.

Verbeek (45) was sinds 1 juli 2004 hoofdcoach bij de Friese club, als opvolger van Foppe de Haan. Het is nog onbekend wie Verbeek na dit seizoen vervangt. „Ik ben niet teleurgesteld”, zei Verbeek. „Ik weet dat het contract afliep; je houdt er dus al rekening mee. De club moet denken aan het clubbelang, de directie heeft recht op een eigen denkwijze. Daar kan ik wel begrip voor opbrengen, al had ik hier nog graag twee jaar willen werken. Ik heb me hier vier jaar goed kunnen ontwikkelen.”

De directie van SC Heerenveen benadrukte dat het besluit niet is genomen uit onvrede over de werkwijze van Verbeek. „We zijn niet ontevreden over hem, maar zoeken nieuwe impulsen”, zei directeur Yme Kuiper. „Hij zit hier vier jaar en in het eredivisielandschap is dat een lange periode. Voor de lange termijn zijn we op zoek naar iemand anders.” De Haan was in totaal vijftien jaar coach van Heerenveen.

Onder Verbeek eindigde de club twee keer als vijfde en één keer als zevende in de eredivisie.

Booy (45) tekende gisteren bij Sparta een contract voor tweeënhalf jaar. Hij trainde de afgelopen maanden het Saoedische Al-Nasr, maar had het daar niet naar zijn zin. De huidige interim-coach Adri van Tiggelen wordt eerste assistent van Booy, die verder zal worden geassisteerd door Fred Grim en Geert Meijer, die ook het tweede elftal gaat coachen. Booy zit zaterdagavond nog niet op de bank in het thuisduel tegen NAC. Maandag is zijn eerste werkdag.

Zijn voorganger Aandewiel heeft de arbitragecommissie van de KNVB ingeschakeld, omdat hij het niet eens is met de afkoopsom die Sparta hem heeft aangeboden. Hij had een contract tot medio 2010. Aandewiel werd vorige maand op non-actief gezet wegens tegenvallende resultaten. (ANP)