Twee spaarlampen voor Bill Clinton

Iedere Rotterdammer krijgt de komende weken twee spaarlampen cadeau van de gemeente. Daarmee wil de stad de uitstoot van kooldioxide terugbrengen.

Een medewerkster van de Rotterdamse reinigingsdienst Roteb pakt spaarlampen in voor de inwoners van de gemeente. Foto Bas Czerwinski 18-12-2007, ROTTERDAM. INPAKKEN GRATIS SPAARLAMPEN VOOR ALLE ROTTERDAMMERS BIJ ROTEB. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Een wat cryptische brief gleed vorige week door de brievenbus van iedere Rotterdammer. Het stadsbestuur heeft voor elk huisadres „een gratis pakket met een bijzondere inhoud” in petto. Maar wat, dat bleef nog even geheim. Het ging vooral om de gedachte, zo vervolgde de brief. „We zien de inhoud [...] als een startsignaal, waarop we met z’n allen in Rotterdam energiezuiniger gaan leven.” Was getekend: burgemeester Ivo Opstelten en wethouder Mark Harbers (Haven, Economie en Milieu, VVD).

Morgen reiken beiden het eerste pakket uit op het Noordereiland. Daar ontvangt het eerste van in totaal 300.000 Rotterdamse huisadressen twee gratis spaarlampen, plus een bespaarkalender en besparingswijzer. Opstelten en Harbers draaien de lampen hoogstpersoonlijk in. „Voor deze ene keer, want we gaan al verder dan eerdere soortgelijke initiatieven, door ons cadeautje bij iedereen persoonlijk te bezorgen”, zegt programmadirecteur Arjan Dikmans van het Rotterdam Climate Initiative.

Het is een logistieke monsteroperatie die uitgerekend van start gaat in de maand dat postbedrijf TNT overuren maakt. Volgens Dikmans is de grootste drukte al voorbij. Bovendien: december is donker, én cadeaumaand. TNT heeft tot medio februari om alle pakketten af te leveren.

De Rotterdamse spaarlampenactie is voor zover bekend Europa’s grootste publiekscampagne op dit terrein. Zij vond, opmerkelijk genoeg, haar oorsprong in een vorig jaar afgewezen motie van Leefbaar Rotterdam. Toch omarmde het stadsbestuur het idee van de grootste oppositiepartij (veertien zetels) na de toetreding van de stad, twaalf maanden geleden, tot het Clinton Climate Initiative. Daarmee heeft Rotterdam zichzelf onder meer verplicht de uitstoot van koolstofdioxide fors te reduceren, van de huidige 33 miljoen ton naar 14 miljoen ton in 2025.

Daarbij is de hulp van de inwoners onontbeerlijk, stelt Dikmans. „Je kan de burger betuttelend toespreken, zo van: gij zult dit en gij zult dat, maar dat werkt eerder averechts. Wij willen mensen uitdagen. In de hoop én in de verwachting dat dit de aanzet is om het eigen milieugedrag aan te passen.”

Minister Cramer (Milieu, PvdA) stelde vandaag de taskforce verlichting in, die ervoor moet zorgen dat alle burgers, bedrijven en de overheid uiterlijk in 2011 energiezuinige lampen gebruiken. Rotterdam sluit graag aan bij de officieuze stadsleus: geen woorden, maar daden. Dikmans: „Iedereen heeft het nu over een beter milieu, maar je moet ook handelen. Dat doen we, onder het motto Iedereen praat over het klimaat, Rotterdam doet er wat aan.”

Op een reïntegratieafdeling van het gemeentelijke schoonmaakbedrijf Roteb is de afgelopen weken koortsachtig gewerkt om alle pakketten te vullen met de lampen uit Polen en China. De kosten van de milieucampagne, vier miljoen euro, worden betaald uit de dividendopbrengsten van elektriciteitsbedrijf Eneco. Die investering levert in zes jaar tijd een energiebesparing ter waarde van 25 miljoen euro op, mits alle Rotterdammers de moeite nemen de spaarlampen ook echt te gebruiken.

Winst valt ook te behalen in de oude stadswijken, waar veel slecht geïsoleerde panden staan. In 2008 wil Rotterdam dat probleem aanpakken met een serie „inventieve financieringsmaatregelen”. Dikmans: „Armoede mag ook op dit punt geen reden zijn om niet mee te doen. Als het moeilijk blijkt financiering te vinden voor isolatiemaatregelen, zullen we daarbij helpen.”