Truffauts prachtige ode aan het echte leven

dvdLa chambre verte (The Vanishing Fiancée)Regie: François Truffaut. € 8,99

La chambre verte, een van François Truffauts minst bekende films, is eindelijk op dvd, maar dan onder de titel waarmee hij in Amerika werd uitgebracht in de bioscoop: The Vanishing Fiancée (1978). Truffaut zelf speelt de hoofdrol als teruggetrokken necrologieënschrijver bij een kleine provinciale krant. Tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarin hij zelf ook diende, zijn veel van zijn vrienden gesneuveld. Zijn verloofde, die wegens de oorlog vier jaar op hem moest wachten, overleed in 1919, vlak na hun huwelijksreis. In het huis waar hij met zijn dove zoontje en gouvernante woont, heeft hij een speciale herdenkingskamer voor haar ingericht. Hij is zo geobsedeerd door de dood dat hij een speciale kapel inricht. Als hij Cécilia ontmoet, realiseert hij zich dat zijn fixatie op de dood hem blind maakt voor het echte leven. Truffauts bewerking van Henry James’ The Altar of the Dead (1895) is een prachtige ode aan het leven, hoe paradoxaal dat ook lijkt voor een film die vooral gaat over het omgaan met de dood.