Test met draagbare nierdialyse geslaagd

Rotterdam. Een draagbaar dialyse-apparaat is korte tijd, maar met succes getest bij nierpatiënten. Het is de eerste voorlopig succesvolle poging sinds de jaren zeventig, blijkt uit een publicatie in het medische tijdschrift The Lancet. Met het vijf kilo wegende apparaat kunnen nierpatiënten hun bloed doorlopend dialyseren. Nu gebeurt dat meestal drie of vier keer per week, in het ziekenhuis. Continue dialyse, zegt de theorie, houdt de patiënt gezonder. De ontwikkeling van de machine bevindt zich in een vroeg stadium. Deelnemers aan de studie dialyseerden er eenmaal vier tot acht uur mee, op één dag. Uiteindelijk zal het apparaat jarenlang, dag in dag uit moeten functioneren. Gezonde nieren filteren afvalstoffen uit het bloed en voeren die af in de urine. Er zijn in Nederland ruim vijfduizend mensen met zulke slecht werkende nieren dat zij zijn aangewezen op dialyse. Bij dialyse verdwijnen die afvalstoffen via een soort moleculaire zeef uit het bloed.

Een foto van het apparaat is te vinden via nrcnext.nl/mijnnext