Televisie Voorkeur

Jan en Karina Wolkers staan centraal bij het Groot Dictee der Nederlandse Taal. De in oktober overleden auteur schreef de tekst van het dictee, zijn weduwe leest die voor aan het begin van de uitzending. Daarna presenteren Philip Freriks en Martine Tanghe het achttiende Dictee. Dertig bekende Nederlanders en Vlamingen doen de toets in de Eerste Kamer op het Haagse Binnenhof. Zij nemen het op tegen dertig taaltalenten. Foto Vincent Mentzel Karina & Jan Wolkers, auteur,beeldend kunstenaar. foto VINCENT MENTZEL/NRCH ==F/C== Den Burg, 27 januari 2007 Mentzel, Vincent

actualiteiten

EénVandaag. De Amsterdamse hoteleigenaar Marcel Scheepstra is het zat, na de zoveelste roof en diefstal uit zijn hotel. Anderhalve week geleden kwam Scheepstra een hem bekende dader tegen op straat en er ontstond een handgemeen. Scheepstra heeft het gevoel alleen te staan in zijn strijd tegen de toenemende criminaliteit in zijn stad. En: deze week is baby Dylano weggehaald, na drie dagen bij zijn moeder in het ziekenhuis te hebben gelegen. Beide ouders zijn jaren eerder veroordeeld. In hoeverre krijgen en verdienen mensen een tweede kans?. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Deze week volgt de uitspraak in de zaak-Holleeder. Het is voor zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers één van de belangrijkste weken uit zijn carrière. Netwerk volgde de strafpleiter. En: de slag om de Noordpool. Door het smelten van de poolkap lijkt een noordelijke vaarweg te ontstaan. Naast de nieuwe vaarroute zijn ook de grondstoffen op de Noordpool interessant geworden. In Netwerk een gesprek met Harald van Rhenen, die een claim heeft gelegd op de pool. Ned.2, 20.25-20.50u.

informatief

Nieuwslicht. De wetenschap achter het nieuws, grotendeels in het teken van 3FM Serious Request. Wat zijn de gevolgen van het drinken van vervuild water? En wat doet zes dagen niet eten met een mens? Ned.3, 20.25-21.00u.

KRO Profiel. Wie is Linda de Mol? Jan van Galen en Jan-Cees ter Brugge gaan op onderzoek uit. Linda de Mol werd bekend als presentatrice van Love Letters, maar begeeft zich op steeds meer terreinen. Ned.2, 20.45-21.30u.

Abenteuer Wissen. Serie wetenschappelijke documentaires. Afl.: Roms Unterwelt - Schatzsucher in Zeitnot. Over de vele archeologische schatten in en onder de Italiaanse hoofdstad Rome, die van onschatbare waarde zijn maar ook lastig zijn voor de stedebouwkundigen die de aanleg van een nieuwe metro plannen. ZDF, 23.00-23.30u.

Cinema.nl. Gesprek met Cate Blanchett over de film Elizabeth: The Golden Age. Ook aandacht voor de nieuwe film van Dick Maas, Moordwijven, die deze week in de bioscoop komt. En een interview met Will Smith, hoofdrolspeler in I am Legend, waarin de laatste man op aarde niet alleen blijkt te zijn. Ned.3, 23.30-0.00u.

documentaire

Equator: Indonesië. De reuzenmantra’s van soms wel zes meter doorsnee komen hierheen om verlost te worden van parasieten. De volwassen groenblauwe lipvissen snellen toe om ze schoon te poetsen. Zeeduivels gebruiken een lokaas, zoals een aangepaste rugvin, om andere vissen te lokken. Ned.2, 19.55-20.25u.

VPRO Import: The Fight. Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog staan de machtsverhoudingen in de wereld op scherp. Boksen wordt een serieuze zaak. Zeker wanneer het gaat om een bokswedstrijd tussen nazisymbool Max Schmeling en de democratische volksheld Joe Louis. Ned.2, 23.35-1.10u.

Runaway. Documentaire over de vijftienjarige Laura, die de laatste twee jaar meer dan 150 keer van huis is weggelopen. Haar ouders en hulpverleners proberen te begrijpen waarom zij wegloopt. BBC1, 23.40-0.25u.

praatprogramma

Spraakmakers. Wekelijks programma van Arie Boomsma. Hij praat met schrijver Willem Jan Otten. Het Gesprek, 20.30-21.30u.

Boekz! Ursul de Geer spreekt met Mart Smeets over zijn recente boek Helder, waarin hij het sportjaar 2007 beschrijft. Het Gesprek, 22.00-23.00u.

Pauw & Witteman. Onder anderen Joris Luyendijk is te gast. Hij presenteerde Zomergasten en komt rond de feestdagen met een nieuwe editie van Wintergasten. Hiervoor bezocht hij journaliste en activiste Naomi Klein, aartsbisschop en Nobelprijswinnaar Desmond Tutu en schaker en politicus Gary Kasparov. Ned.1, 23.00-23.55u.

amusement

Joris Pakket Service. Joris Linssen bezorgt pakketten en verzamelt verhalen. Via een restaurant in ’s Hertogenbosch komt Joris terecht bij Toontje, een eigenzinnige creatieveling. Hij geeft zijn tijgerpakje mee voor een vriendin, Marijke. In Den Haag heeft Joris een pakket voor de directeur van de Stichting Vluchteling, die in Darfur werd gearresteerd en ternauwernood aan de dood ontsnapte. Ned.2, 21.30-22.00u.

Little Britain - Xmas special. Engelse komische sketches. Met Matt Lucas, David Walliams en anderen. Engeland is een fantastisch land, met fantastische mensen. Ned.3, 22.00-22.30u.

Op zoek naar Evita. Brigitte’s weg naar de top. Brigitte Heitzer wordt gevolgd vanaf het moment dat ze de finale won van het programma Op zoek naar Evita, eind oktober, tot aan de musicalpremière. Ned.1, 22.15-23.00u.

De nieuwste show. Satirisch programma waarin Patrick Lodiers samen met zijn reporters het belangrijkste nieuws op eigenzinnige wijze terugbrengt tot de essentie. Ned.3, 23.00-23.20u,

sport

NOS Sportjournaal. Paardensport: een reportage over Anky van Grunsven die dinsdag in Londen tijdens een Wereldbekerwedstrijd haar nieuwe kür presenteert. En voetbal: een vooruitblik op de UEFA Cup-wedstrijd AZ-Everton van morgen. Ned.3, 22.35-23.00u.