Sterrencast vespild in kerstmanfilm

Elk jaar verschijnen weer Amerikaanse Kerstfilms in de Nederlandse bioscopen waarvan je je afvraagt wat we er hier mee móeten. The Santa Clause 1 & 2, Elf, en nu dus Fred Claus. Het magere idee achter Fred Claus is dat de Kerstman (Santa Claus) een broer heeft die Fred heet en die Fred-achtige broer is gewoon een doorsnee veertiger met het uiterlijk van Vince Vaughn en diens gebruikelijke lompe manieren die alleen grappig gevonden worden door studiobazen in Hollywood: dikke mannen die op de tafel dansen, denken dat ze daarmee rock `n` roll zijn en verdomme ook nog worden toegejuicht door hun publiek. Santa, de jongere en meer getalenteerde broer van Fred, wordt gespeeld door Paul Giamatti die voortdurend de spottend-berustende blik die zijn handelsmerk is geworden, gericht houdt op Vaughn. Er is sowieso een sterrencast verspild in deze poging tot comedy: Kevin Spacey als kille consultant, Kathy Bates als mamma en Miranda Richardson als mevrouw Claus.

Fred Claus. Regie: Met: Vince Vaughn, Paul Giammatti, Rachel Weisz, Miranda Richardson, Kevin Spacey. In: 10 bioscopen.