Spelcomputers met DivX

Films kijken via Xbox 360 en PS3.

Het was een van de hacks die veel eigenaren van de allereerste Xbox toepasten op hun gameconsole: je systeem zo ombouwen dat de spelcomputer ook DivX-films afspeelt – het meest gebruikte videoformaat op internet. Terwijl je je pc op de werkkamer vol laat lopen met gedownloade films (strikt legaal, vanzelfsprekend) toont de spelcomputer via het thuisnetwerk de beelden in de huiskamer.

Deze functie bleek zo populair dat Microsoft en Sony de DivX-codec nu standaard in hun gameconsoles bouwen. De software van Sonys PlayStation 3 is nu vernieuwd, en ook Microsoft Xbox 360 lust DivX en Xvid. Voor Sony is deze stap misschien nog wel het grootst. Dat bedrijf heeft immers een filmdivisie, die miljoenen euro’s misloopt omdat internetters elkaar de nieuwste, illegaal gekopieerde filmreleases toesturen in dat handige videoformaat: DivX.

Marc Hijink

Meer over spelconsoles op nrc.nl/hebben