Scherper dan Capra

A Man to Remember (1938) wordt vertoond in de slipstream van het Frank Capra-programma van het Filmmuseum. Dat is zinvol, want zowel Capra als regisseur Garson Kanin reflecteren in hun films op de economische crisis in de jaren dertig en contrasteren hun wat excentrieke, maar toch ook `gewone` volkshelden met zakenlieden voor wie geld verdienen de enige reden is van hun bestaan. In A Man to Remember pleit een plattelandsdokter voor de bouw van een ziekenhuis. De drie ondernemers, die in feite het plaatsje Westport regeren, organiseren liever een jaarmarkt. `Dus het leven van varkens is jullie meer waard dan mensen?`, vraagt de dokter retorisch. A Man to Remember laat in flashbacks zien wat deze eigengereide dokter, John Abbott, heeft betekent voor Westport en documenteren vooral zijn strijd met de zakenlui. Het levert een film op die scherper is dan Capra ooit durfde te zijn. En even vertederend. Een winstsituatie.

A Man to Remember. Regie: Garson Kanin. Met: Edward Ellis, Lee Bowman. In: Filmmuseum, Amsterdam; Filmhuis Den Haag.