Philips koopt voor 5 mld euro aandelen in

Philips gaat de komende twee jaar voor 5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Zo wil het elektronicaconcern een deel van de overtollige kasgelden die het heeft overgehouden aan de verkoop van onderdelen, teruggeven aan de aandeelhouders.

De beurskoers van Philips stond rond het middaguur 1,6 procent hoger op 30,49 euro.

Philips kocht sinds 2005 al voor 5,2 miljard euro aan aandelen in en had al eerder aangegeven hiermee door te gaan. Bij de presentatie van de jaarcijfers zou het bedrijf pas de hoeveelheid bekendmaken. Philips kondigde de maatregel toch vandaag aan omdat gisteren nieuwe belastingwetgeving is goedgekeurd in de Eerste Kamer. Daarmee is de hoeveelheid eigen aandelen die bedrijven mogen inkopen zonder belasting af te dragen vergroot.

Begin dit jaar kondigde Philips ook al aan in 2007 voor 1,6 miljard euro eigen aandelen te willen kopen, maar het bedrijf kwam niet verder dan 800 miljoen. Volgens een woordvoerder komt dat doordat het bedrijf bij dat programma afhankelijk was van institutionele beleggers die hun stukken aanboden en die bleken dat niet te doen.

Doordat de belastingwetgeving nog niet was versoepeld, zou het te veel geld kosten om het programma met aandeleninkoop op de beurs af te ronden. Voor het inkoopprogramma dat nu is aangekondigd, koopt Philips de stukken wel op de beurs.

Dat Philips eerder dan verwacht met de aandeleninkoop komt, heeft niets te maken met de aankondiging van twee hedgefondsen dat zij het bedrijf voortaan „gezamenlijk zullen volgen”, zegt de woordvoerder. Dit bericht van vorige week werd door de markt opgevat als een voorbode dat zij druk zullen uitoefenen op Philips om meer geld terug te geven aan de aandeelhouders. Volgens de woordvoerder was dit plan al klaar voordat de investeerders Jana en D.E. Shaw met hun persbericht naar buiten traden.

Lees de nieuwe wetgeving over de inkoop van aandelen via nrc.nl/economie