Ook Eindhoven kiest tussen twee PvdA’ers

De PvdA’ers Rob van Gijzel en Leen Verbeek, beiden 53 jaar, zijn de twee kandidaten voor het burgemeesterschap van Eindhoven. Voorzitter Gaby van den Biggelaar van de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad heeft dat gisteravond bekendgemaakt. Op 23 januari houdt de gemeente een burgemeestersreferendum.

Van Gijzel, geboren en getogen in Eindhoven, werd bekend door de parlementaire enquêtecommissies Bijlmerramp en bouwfraude. In 2001 verliet hij de Tweede Kamer, nadat hij door fractievoorzitter Ad Melkert op een zijspoor was gezet. In 2002 wilde hij wethouder worden in Eindhoven, maar de PvdA belandde in de oppositie. In 2003 verloor hij de strijd om het burgemeesterschap van de VVD’ er Alexander Sakkers. Hij heeft nu een adviesbureau.

Verbeek, geboren in Leiderdorp, is sinds 2003 burgemeester van Purmerend. Eerder was hij wethouder in Houten. Hij is in Eindhoven opgegroeid. Hij heeft veel affiniteit met ontwikkelingssamenwerking.

In een toelichting op de keuze zei Van den Biggelaar (PvdA) van de vertrouwenscommissie gisteravond tegen de gemeenteraad dat haar commissie „unaniem en zonder aarzeling” voor beide kandidaten heeft gekozen. Ze realiseerde zich dat de keuze voor twee personen uit dezelfde partij opschudding zal veroorzaken, zoals eerder in Utrecht. „Er zal weer een discussie ontstaan over de vraag of er nog wat te kiezen valt. Maar dames en heren, het zijn twee kanjers van kandidaten!”

Eindhoven is vermoedelijk de laatste gemeente die subsidie krijgt van het Rijk voor een burgemeestersreferendum.