OM seponeert zaak-Holloway

De zaak rond de verdwijning van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway op Aruba wordt definitief afgesloten. Het Arubaanse Openbaar Ministerie heeft gisteren besloten de zaak wegens gebrek aan bewijs te seponeren. Hoofdverdachte Joran van der Sloot (20) wordt niet verder vervolgd. Ook zijn Surinaamse vrienden Satish K. (21) en Deepak K. (24) gelden niet langer als verdachten.

De zaak zorgt al sinds 2005 voor ophef in de Verenigde Staten. Onder druk van de sceptische Amerikaanse media wilde het OM „tot op de bodem van het strafvorderlijk instrumentarium” gaan in een poging de zaak op te lossen. Het OM zei eind november over voldoende nieuw bewijs te beschikken om de drie verdachten, die in de zomer van 2005 al drie maanden vastzaten, alsnog te vervolgen. Het OM wilde de verdachten confronteren met chatberichten en afgeluisterde telefoongesprekken, die op hun betrokkenheid bij de moord zouden wijzen. De verdachten beriepen zich echter op hun zwijgrecht.

De aanhouding van Van der Sloot in zijn woonplaats Arnhem zorgde vorige maand voor veel ophef en media-aandacht. Volgens de Arubaanse minister van Justitie Rudy Croes en lokale dagbladen op de Antillen heeft het onnodig oprakelen van de zaak het Arubaanse toerisme verder geschaad. Aruba trekt veel vakantiegangers uit de Verenigde Staten.

Van der Sloot werd anderhalve week geleden op last van de rechter vrijgelaten omdat er te weinig bewijs was dat Natalee Holloway door een geweldsmisdrijf om het leven kwam. De broers K. waren al een week eerder op vrije voeten gesteld.

Natalee Holloway verdween eind mei 2005 tijdens een korte vakantie op Aruba. Zij werd het laatst gezien buiten een dansclub met de drie verdachten. Sindsdien ontbreekt ieder spoor van het meisje, ook het stoffelijk overschot is nooit gevonden. Volgens het OM staat vast dat Van der Sloot en de broers K. in hoge mate betrokken zijn bij de dood van Holloway. Mocht er zich nieuw bewijsmateriaal aandienen dan kunnen de drie alsnog worden vervolgd.