Nieuwe opleiding voor vertalers

Amsterdam, 19 dec. De Nederlandse Taalunie trekt 1,2 miljoen euro uit voor een nieuw instituut dat vertalers moet bijstaan. Het `Expertisecentrum Literair Vertalen` is een gezamenlijk project van de Universiteit Utrecht en de Lessius Hogeschool in Antwerpen. Het wordt de opvolger van het Steunpunt Literair Vertalen. Het centrum zorgt voor de opleiding van literair vertalers naar en vanuit het Nederlands. Ook kunnen vertalers er een mentor krijgen. De laatste vijftien jaar is de belangstelling voor Nederlandse literatuur in het buitenland gegroeid; inmiddels is er een tekort aan goede vertalers. Het nieuwe instituut moet dat probleem helpen oplossen, samen met het Literair productiefonds en het Fonds voor de Letteren. Dat laatste fonds reikte eerder deze maand haar vertalersprijzen (5000 euro) uit aan Hilde Pach (Hebreeuws) en Wilfred Oranje (Duits).