Nieuwe leider voor Britse liberalen

De 40-jarige Nick Clegg is gisteren door zijn partijgenoten gekozen als de nieuwe leider van de Britse Liberaal-Democraten, de derde partij van het land. Clegg versloeg met een zeer krappe voorsprong zijn rivaal Chris Huhne.

Clegg wordt de derde leider van de Lib-Dems in anderhalf jaar tijd. Charles Kennedy moest vorig jaar het veld ruimen wegens drankproblemen, terwijl zijn opvolger Menzies ‘Ming’ Campbell (66) in oktober opstapte na aanhoudende kritiek op zijn leiderschap, dat onvoldoende inspirerend zou zijn.

De strubbelingen leidden ertoe dat de partij steeds verder in de opiniepeilingen daalde. Sinds oktober is daarin echter een lichte kentering gekomen onder het interim-leiderschap van Vince Cable. Met goed onderbouwde kritiek op de regering van premier Gordon Brown wist deze ervaren parlementariër zijn partij meer op de voorgrond te brengen.

Clegg mist die ervaring. Hij zit pas sinds 2005 in het Lagerhuis. In de zes jaar daarvoor zat hij voor de Lib-Dems in het Europees Parlement. Ook daarvoor was hij enige jaren in Brussel werkzaam, als medewerker van de toenmalige Britse Eurocommissaris Leon Brittan. Ondanks zijn korte staat van dienst in het Lagerhuis werd Clegg al spoedig gezien als een kanshebber voor het partijleiderschap, onder meer wegens de vaardige manier waarop hij zich op de televisie weet te presenteren.

De nieuwe leider is half-Nederlands van afkomst. Zijn moeder, Hermance van den Wall Bake, kwam als 12-jarig meisje naar Engeland na een verblijf in een ‘Jappenkamp’ tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn vader, een bankier, is op zijn beurt half-Russisch. De vrouw van Nick Clegg is Spaans. Ze leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan het Europa College in Brugge.

Clegg staat bekend als intelligent. Critici stellen echter dat het hem ondanks zijn goede presentatie aan ideeën ontbreekt.