Merbauhout is meestal illegaal

Deuren, vloeren en tuinmeubelen in Nederland zijn vaak gemaakt van merbauhout. Het meeste daarvan wordt illegaal gekapt, zo blijkt uit onderzoek van Greenpeace en Milieudefensie. Bijna 80 procent van de merbaukap in Indonesië en 90 procent in Papoea-Nieuw-Guinea gebeurt illegaal. Kopers kunnen echter niet in de winkel zien of het hout duurzaam is of niet. Volgens Milieudefensie is Nederland de grootste importeur van merbau in Europa en komt illegaal merbauhout ongehinderd het land binnen. Milieudefensie wil daarom dat bedrijven alleen nog duurzaam hout verkopen en dat de politiek geen illegaal hout op de markt meer toelaat. Ook zou al het duurzame hardhout binnen een paar jaar een FSC-keurmerk moeten hebben, zodat de consument kan zien of het hout afkomstig is van een goed beheerd bos. De organisatie vindt actie hard nodig. „Als we zo doorgaan met kappen is merbau over 35 jaar verdwenen.” (NRC)