Manhattan als moderne prairie

I am Legend WILL SMITH stars as Robert Neville in Warner Bros. PicturesÕ and Village Roadshow PicturesÕ sci-fi action adventure ÒI Am Legend,Ó distributed by Warner Bros. Pictures. PHOTOGRAPHS TO BE USED SOLELY FOR ADVERTISING, PROMOTION, PUBLICITY OR REVIEWS OF THIS SPECIFIC MOTION PICTURE AND TO REMAIN THE PROPERTY OF THE STUDIO. NOT FOR SALE OR REDISTRIBUTION I am a Legend (2007) Scene uit film Foto Warner Warner Bros. Picture

I am Legend. Regie: Francis Lawrence. Met: Will Smith, Alice Braga, Charlie Tahan. In: 94 bioscopen.

Will Smith is Christus. Dat en nog veel meer in de grote postapocalyptische blockbuster I am Legend die vlak voor kerst wereldwijd wordt uitgebracht. Zijn personage Robert Neville is de eerste mens ter aarde en de laatste. Hij is Adam en Robinson Crusoë. En hij is zwart. Dat is voor een popcornfilm met grote financiële belangen ook nog steeds opmerkelijk.

I am Legend is losjes gebaseerd op het gelijknamige boek dat Richard Matheson in 1954 publiceerde. Het wordt beschouwd als dé inspiratiebron voor een schat aan eindtijdfilms waarin een overgebleven eenling het moet opnemen tegen elkaar en de mensheid verslindende nachtcreaturen. Will Smith moet een gevecht leveren met kannibalistische albino-mutanten. Zijn Robert Neville is de laatste mens op het eiland Manhattan, nadat de wereldwijde uitbraak van een virus in rap tempo een einde heeft gemaakt aan al het menselijk lijden, maar ook aan het streven, de dromen en verlangens van de mens. Maar alleen is hij allerminst. Er zijn zijn herinneringen. Er is zijn schuldgevoel dat hij als medicus en militair mede verantwoordelijk was voor de pandemie. Hij houdt zich op de been met het zoeken naar een tegengif. Dat is niet alleen een nobele, maar ook een beladen bezigheid, gezien de fatale uitkomst van de verlossingsretoriek van het industrieel-wetenschappelijke conglomeraat die alle ramspoed in de film in gang zet. Misschien is het wel helemaal niet zo’n puik plan is om de mensheid te willen redden. Ondertussen moet Neville zich ook nog bezighouden met de ‘geïnfecteerden’ die als de nacht valt de macht overnemen.

I am legendweet op een intelligente en bloedstollende manier de eenzame zoektocht van de archetypische lone rider uit de Amerikaanse filmmythologie te verbeelden. Special effects en computerwezens zijn nu eens niet uitsluitend ingezet omwille van visuele krachtpatserij, maar om Nevilles existentiële zoektocht te onderstrepen. De ‘ground zero’ van Manhattan oogt als een moderne prairie, waar grassprieten het asfalt openscheuren en losgebroken leeuwen heer en meester zijn. Platgebombardeerde bruggen krullen zinloos in het luchtledige. Achtergelaten auto’s roepen als artefacten van een afgeranselde beschaving vragen op over hun nut en doel.

Genrefilms kennen geen echt gelukkig eindes, alleen sequels waarin de ellende weer overnieuw begint. I am legend weet alles wat we in deze tijd van het jaar horen subliem te ondermijnen.

    • Dana Linssen