Kerstboomkoekjes

Onze kerstboom is groot dit jaar. Te groot eigenlijk, maar ik ben de enige in huis die dat vindt. Afgezien van zijn ruimte-innemendheid is het probleem met zo’n grote kerstboom dat er wagonladingen versiersels in moeten, wil hij er niet armoeiig uitzien. Nu denk ik sowieso niet dat wij met onze collectie fairtrade rieten sterretjes, goudgeverfde dennenappels, papier-maché ballen en slordig uit rood vilt geknipte klokjes ooit het kerstnummer van VT Wonen gaan halen. Veel te weinig blingbling. Maar iets moet er nog wel bij, daarover zijn we het eens. Geen glanzende ballen, maar koekjes, hebben mijn kinderen beslist. Vooruit, maar dan wel zelf bakken die handel.

Voor ongeveer 20 figuurtjes:

300 g bloem + extra

1 theelepel bakpoeder

een mespunt zout

1 theelepel gemberpoeder

1 theelepel kaneel

100 g koude roomboter, blokjes

100 g bruine basterdsuiker

2 eieren

4 eetlepels stroop (uit zo’n oranje pot)

2 eiwitten

1 theelepel citroensap

250 g poedersuiker

taartdecoratie: zilverpilletjes, mimosa, musketzaad, etc.

Extra nodig:

2 bakplaten bekleed met bakpapier, uitsteekvormpjes of kartonnen figuurtjes (zoals engeltjes, klokken, sterren, enzovoort), handmixer, gekleurd lint

Zeef de bloem, het bakpoeder en zout, de gember en kaneel boven een ruime kom. Doe er de suiker en boter bij en maak in het midden een kuiltje. Klop in een kommetje de eieren los met de stroop en schenk driekwart van dit mengsel in het kuiltje. Kneed alles met schone handen snel tot een samenhangend deeg. Voeg de rest van het eimengsel alleen toe als het nodig is. Als het deeg te plakkerig wordt, voeg je juist extra bloem toe. Laat het deeg afgedekt minimaal een half uur rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 170 graden. Bestuif het werkvlak en de deegroller met bloem. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 5 mm dik. Steek er met behulp van uitsteekvormpjes koekjes uit, of gebruik kartonnen figuurtjes om deeg mee uit te snijden. Leg ze op enige afstand van elkaar op de bakplaat. Kneed de afsnijdsels telkens opnieuw tot deeg, rol het uit en steek er weer nieuwe koekjes uit.

Maak met een scherp mesje een gaatje aan de bovenkant van elk koekje, zodat je ze met een lintje in de kerstboom kunt hangen. Bak de koekfiguurtjes in ongeveer twintig minuten gaar en lichtbruin. Laat ze tien minuten afkoelen voor je ze met een paletmes of kaasschaaf op een rooster legt en verder laat afkoelen. Klop voor het glazuur de eiwitten schuimig in een brandschone kom. Voeg eerst het citroensap en vervolgens geleidelijk de poedersuiker toe. Blijf kloppen tot het een dik en romig mengsel is. Versier de koekfiguurtjes met het glazuur en decoratiemateriaal. Laat het glazuur hard worden voor je ze aan lintjes in de kerstboom hangt.

Janneke Vreugdenhil

Praat mee over kerstgebak op nrcnext.nl/uitenthuis/koken