Internet Weblog van de dag

De gewapende robot Sword.

Cyberoorlog. Zoals ieder jaar publiceert het blad Foreign Policy een lijst met ‘Top Ten Stories You Missed’ in het afgelopen jaar, meldt het weblog Wereld, met spraakmakende stukken over internationale politiek en grensoverschrijdende problemen.

„Een van die volgens Foreign Policy onderbelichte verhalen is dat „the year 2007 will be remembered as the beginning of the cyberwars” – het begon met de aanval uit Rusland op computersystemen in Estland, en „near the end of the year, Britain’s MI5 intelligence service sent a confidential letter to the CEO’s of major multinationals warning them that the Chinese army was probing the cyberdefenses of their companies.” De VS zitten niet stil en bereiden zich voor op een cyberoorlog: „500 or so cyberwarriors will train for full-scale cyberwar against a host of potential enemies (read: China and Russia).”

Verder in de toptien onder meer: verdeeldheid in de kringen van Bin Laden, de recordaantallen Cubanen die hun land ontvluchten, de dramatische verspreiding van de knokkelkoorts („This year is on track to be the worst year in nearly a decade for the mosquito-borne virus”), Amerikaanse joden minder pro-Israël en de opkomst van de gewapende robot – met name de SWORDS: “special weapons observation remote reconnaissance direct action system” .

Zie verder het weblog Wereld op nrc.nl/wereld