In galajurk naar de dopingcontrole

Marleen Veldhuis mocht eerst de Jaap Eden Trofee in ontvangst nemen en daarna naar de dopingcontrole. Foto Bas Czerwinski 18-12-2007, AMSTERDAM. MARLEEN VELDHUIS WINT DE PRIJS SPORTVROUW VAN HET JAAR. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Zwemster Marleen Veldhuis werd gisteravond gekozen tot Sportvrouw van het Jaar, maar het scheelde weinig of ze had de Jaap Eden Trofee niet persoonlijk in ontvangst kunnen nemen. Veldhuis verliet kort voor aanvang van het Sportgala de Amsterdamse RAI, nadat haar was gemeld dat er in haar trainingsbad De Tongelreep in Eindhoven een dopingcontroleur van het wereldantidopingbureau WADA was verschenen voor een out-of-competition-controle. Bij Utrecht werd ze op gezag van directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit Nederland teruggeroepen. Hij beloofde de zwemster dat zijn organisatie de test zou overnemen. Ze kon in de RAI een plas plegen en hij zou voor de verdere afhandeling zorgdragen.

Of Veldhuis nu ook verschoond blijft van de aantekening ‘gemiste test’ was tot vanmiddag onzeker. Ram was druk doende de reglementen te checken, maar meldde desgevraagd dat de zwemster „voor zover hij kan nagaan vrijuit gaat”. Dat is van belang, omdat een sporter bij drie gemiste controles buiten wedstrijdverband als ‘positief’ wordt aangemerkt.

Om dat te voorkomen had Ram gisteravond een dopingcontroleur uit Hoofddorp opgetrommeld. Zij voerde kort na afloop van de prijsuitreiking in opdracht van de Dopingautoriteit in de RAI een out-of-competition-controle uit. Het zal de zwemster niet eerder zijn overkomen dat ze zich in galajurk aan een dopingtest moest onderwerpen.

De ironie wil dat kort voor aanvang van het Sportgala Ram en Charles van Commenée, de technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF, zich in een discussie met journalisten warme pleitbezorgers toonden van de out-of-competition-controles en verkondigden dat de inbreuk op privacy voor lief moet worden genomen. Zij konden niet weten dat ‘privacyschending’ van Veldhuis even later bijna de rechtstreekse tv-uitzending van Studio Sport zou verstoren.

Schaatser Sven Kramer werd tot Sportman van het Jaar gekozen. De voetballers van Jong Oranje werden Sportploeg van het Jaar. Foppe de Haan (voetbal) en Robert Eenhoorn (honkbal) werden beiden uitgeroepen tot de beste coaches. Zwemster Marion Nijhof en atlete Annette Roozen deelden de prijs van beste gehandicapte sporter.