Iets te lang boven de scheikundedoos gehangen

CD METAL Dillinger Escape Plan: Ire Works Relapse ****-

cd metal Dillinger Escape Plan: Ire Works Relapse

Paniek in metalland: hoe moest het verder met Dillinger Escape Plan nadat drummer en oprichter Chris Pennie er de brui aan had gegeven? Wie kon er in godsnaam bij een van de grondleggers van de math core (ook wel: wiskundemetal) al die ondenkbare maatsoorten aan elkaar kloppen? Nou, geen nood hoor. Opvolger Gil Sharone heeft er te horen aan Ire Works, het derde album van de band uit New Jersey, weinig moeite mee. Zijn panische geroffel doet de achtervolgingswaanzin uit de bandnaam eer aan. Wederom heeft DEP iets te lang boven de scheikundedoos gehangen alvorens aan het schrijven - of beter gezegd: berekenen – van de nummers te beginnen. Dat leidt tot metal voor luisteraars met een stevig exact vakkenpakket, waarbij When acting as a particle, 82588 en When acting as a wave de soundtrack vormen voor grillig dansende elementaire deeltjes. Het zou slechts pretentieuze poeha zijn, als de brute riffs en hooks niet zo perfect met jazzgitaren samensmolten (Lurch) en voldoende uithijgpunten waren ingebouwd (Dead as History). Werkelijk geniaal is Milk Lizard, een rock ‘n’ roll-nummer met jazz-piano én Blues Brothers-blazers-ensemble. Het moet gezegd: DEP is toegankelijker geworden. Minstens een paar millimeter.

    • Frank Provoost