Hamas stelt overleg voor over bestand

Ismail Haniyeh, een van de belangrijkste leiders van Hamas in Gaza, heeft Israël gisteravond voorgesteld te onderhandelen over een wapenstilstand. Israël sluit indirecte contacten niet uit.

Haniyeh deed dit voorstel in een telefoongesprek met de verslaggever voor Palestijnse zaken van de televisiezender Israël 2 na de dood van 13 militanten van Islamitische Jihad bij Israëlische luchtacties. Volgens dit station zei Haniyeh dat Hamas in staat is zijn wil op te leggen aan Islamitische Jihad. Deze kleine, radicale Palestijnse groep is volgens Israëlische militaire kringen verantwoordelijk voor het merendeel van de Qassamraketbeschietingen vanuit de Gazastrook op Sderot en andere plaatsen in Israël.

Het is niet de eerste keer dat Hamas Israël een wapenstilstand, een hudna volgens de terminologie van Hamas, voorstelt. Een hudna is een tijdelijk bestand dat voor Hamas aanvaardbaar is zonder de staat Israël te erkennen.

Israëlische ministers hebben verschillend gereageerd op het voorstel. Minister Mofaz (oud-chefstaf) sloot vanmorgen indirecte contacten met Hamas over een bestand niet uit. Eerder zei premier Olmert dat Israël zal doorgaan met het elimineren van leiders van Islamitische Jihad en anderen die verantwoordelijk zijn voor de raketbeschietingen.

De afgelopen dagen heeft Israël zijn luchtoffensief geïntensiveerd tegen leiders van Islamitische Jihad en strijders van deze organisatie die de raketten afvuren. De zender Israël 2 liet gisteravond beelden zien van onbemande Israëlische vliegtuigjes die voortdurend boven Gaza vliegen en de bewegingen van Palestijnse leiders volgen. Deze vliegtuigjes zijn uitgerust met kleine raketten die vanuit de basis van deze speciale eenheid worden afgevuurd. De tv-beelden lieten gisteravond zien hoe de auto waarin de later gedode leider van Islamitische Jihad door Gaza reed voortdurend door de optische apparatuur werd gezien. Het bevel de raket af te vuren werd op de basis gegeven.

Tegen de achtergrond van de escalatie van de Palestijnse raketbeschietingen in reactie op Israëlische grond- en luchtaanvallen zei minister van Defensie Ehud Barak deze week dat het moment van een grote militaire invasie van de Gazastrook nadert. Maar zowel in militaire kringen als in de politiek zijn de meningen over een grote militaire operatie verdeeld. Premier Olmert deinst er in verband met het bezoek van de Amerikaanse president Bush op 10 januari voor terug. De Amerikaanse president komt naar Israël en Ramallah om het in Annapolis begonnen onderhandelingsproces tussen Israël en de Palestijnen te steunen. Een grote militaire operatie in Gaza zou de sfeer kunnen bederven. Commentatoren wijzen er ook op dat Israël na het debacle in Zuid-Libanon van vorig jaar niet op een ‘tweede Vietnam’ zit te wachten.