Europese bank blust onrust met 350 mld

De Europese Centrale Bank heeft gisteren voor bijna 350 miljard euro geld uitgeleend aan banken, een record. Volgens de ECB deden 390 banken mee aan de actie, die bedoeld was om hen te helpen hun balans voor het eind van het jaar op orde te krijgen.

Dat heeft de ECB bekendgemaakt. Het rentetarief dat banken elkaar onderling in rekening brengen voor leningen met een looptijd van twee weken, daalde als gevolg van de ECB-actie met 0,54 procentpunt naar 4,4 procent.

Het totaalbedrag, 348,6 miljard euro, is bijna het dubbele van wat de ECB normaal gesproken aan dergelijke leningen aan banken verstrekt. Het tarief waartegen banken konden lenen van de ECB (4,21 procent), lag fors lager dan de marktrente voor leningen met een looptijd van twee weken. Banken moeten het geld op 4 januari terugbetalen aan de ECB.

Bankiers hebben zich verbaasd over de omvang van de ECB-lening. „Maar aan de andere kant: je zou wel gek zijn als je geen gebruik maakt van deze lening, de voorwaarden zijn uitzonderlijk goed”, aldus een Nederlandse bankier.

Banken hebben dan ook massaal ingetekend op de lening, die bovenop een reeks andere maatregelen komt om de onrust op de kredietmarkten te bezweren. De gecoördineerde actie, waarmee de ECB en de centrale banken van de VS, Groot-Brittannië, Zwitserland en Canada begin deze week 40 miljard dollar (28 miljard euro) in de markt zetten, had een minimaal effect op de interbancaire rentes. Maar gisteren daalde niet alleen de rente voor een periode van twee weken fors, hetzelfde gold voor de rente voor leningen van een maand en van drie maanden.

De geldinjectie van de ECB wordt door bankiers niet gezien als dé oplossing voor de kredietcrisis. „Het is allemaal risicomanagement en slechts een doekje voor het bloeden”, aldus Allard Bruinshoofd, macro-econoom bij de Rabobank. „Het enige wat banken hiermee bereiken, is dat ze de boeken mooi kunnen sluiten aan het eind van het jaar. Begin januari dweilt de ECB het hele bedrag weer op.” Dat banken dat toch belangrijk vinden, heeft alles te maken met de beeldvorming in de kredietcrisis. Banken in de problemen worden hard afgestraft. „Banken doen er nu alles aan om het eigen vertrouwen minimaal te schaden”, aldus Bruinshoofd.

Daarmee lijkt het vertrouwen dat banken in elkaar hebben weer wat terug te keren. Sinds het uitbreken van de kredietcrisis, deze zomer, zijn banken steeds minder bereid elkaar geld te lenen. Die leningen zijn nodig om zogenoemde dagtekorten die banken regelmatig hebben af te dekken. Omdat banken niet meer van elkaar wisten welke risico’s er op de balans stonden, droogde de onderlinge geldstroom op. De ECB en ook de Amerikaanse Fed hebben al eerder soortgelijke injecties gedaan. De lening van gisteren was de grootste tot nu toe.

Lees meer over de ingreep in de geldmarkt op nrc.nl/kredietcrisis