En de winnaar is... een verliezer

Met de slag om de arm van de komende, laatste twee weken, valt er toch nu al iets te zeggen over de ‘man van het jaar’ in de Nederlandse financiële wereld.

Rijkman Groenink? Was met afstand het meest in het nieuws. Maar is dat als criterium voldoende? Het was zijn laatste jaar, maar glorieus was zijn afscheid allerminst. Hij verloor zijn bank. In oktober droop hij af – gevuld met aandelen- en optiewinst.

De overwinnaars in die strijd om ABN Amro dan? De bazen van Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander hebben knap werk geleverd: in een jaar waarin de financiële markten in onweer terecht kwamen, de grootste bancaire overname ooit realiseren. Maar ja, het zijn geen van drieën Nederlanders.

In dezelfde zaak, die zonder meer ‘de zaak van het jaar’ mag heten, speelde er nog iemand een hoofdrol. En ook die vertrok van het toneel.

Peter Paul de Vries maakte zich als directeur van de Vereniging van Effectenbezitter sterk om de overnamestrijd rond ’s lands grootste bank eerlijk te laten verlopen. Toen ABN Amro besloot met het Britse Barclays in zee te gaan, en haar Amerikaanse parel LaSalle te verkopen, stapte De Vries naar de rechter. Die verkoop was volgens hem niet anders dan bedoeld om het rivaliserende consortium een hak te zetten – RBS wilde met name LaSalle inlijven. En had ten minste aan de aandeelhouders moeten worden voorgelegd. De afloop is bekend: de ondernemingskamer gaf De Vries gelijk, de Hoge Raad twee maanden later niet.

Maar de VEB-baas, die in oktober opstapte, had kostbare tijd gewonnen. Tijd die het consortium gebruikte om zijn tegenbod door te drukken. Tot groot genoegen van ABN Amro-beleggers. Het winnende bod lag met zo’n 38 euro per aandeel ruim 50 procent hoger dan de koers aan het begin van het jaar.

De Vries zelf profiteerde nauwelijks mee. Hij is weliswaar een enthousiaste belegger maar week wegens zijn (voormalige) positie al jaren geleden uit naar de beurs van Parijs. Hoe verging het hem daar het afgelopen jaar?

Dat is voor een deel gemakkelijk te toetsen. In januari publiceerde de VEB een boekje met tips van twaalf bekende beleggers, waaronder De Vries. Zijn Franse ‘kanshebbers’ voor het 2007 waren hypotheekbemiddelaar Meilleurtaux , ingenieursbureau Ginger en tv-producent Carrere. Van die drie ging alleen het aandeel Ginger flink omhoog (20 procent). De rest verloor. Per saldo draaide De Vries op dit mandje een verlies van ruim 50 procent, in een jaar waarin niet alleen de AEX maar ook de CAC40-index van de Parijse beurs per saldo stilstond.

We schorten ons oordeel over de man van het jaar nog even op.

Philip de Witt Wijnen