ECB doet geldinjectie van 500 miljard dollar

Frankfurt. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft gisteren een recordbedrag van 500 miljard dollar (350 miljard euro) in de geldmarkt gepompt. De kapitaalinjectie moet ervoor zorgen dat banken over voldoende middelen beschikken om de periode rond Kerstmis en Nieuwjaar door te komen. De omvang van het bedrag is hoger dan normaal. De ECB streeft ernaar de spanningen op de geldmarkt te verzachten, nu banken door de kredietcrisis terughoudend zijn geworden met leningen over en weer. De geldinjectie moet er nu voor zorgen dat bedrijven en consumenten makkelijker geld kunnen lenen bij banken, voor onder meer kerstinkopen. Daarnaast proberen banken in deze periode altijd hun liquiditeitspositie op te poetsen, zodat ze met een gezonde balans het nieuwe jaar ingaan.