De ngo-medewerker

Foto Johannes van Assem 13-12-2007, den haag Karlijn van Arkel, (meetlat) Assem, Johannes van

Karlijn van Arkel (32)

Studie: Internationale ontwikkelingsstudies, Wageningen Universiteit (1995-2000). Postdoctorale opleiding ontwikkelingsstudies, Radboud Universiteit (2002-2003)Werk: Programmaverantwoordelijke voor Zambiaanse en Ethiopische ngo’s bij ontwikkelingsorganisatie CordaidWoning: Benedenwoning in wijk uit de jaren ’20Aantal e-mails per dag: ongeveer 30Bruto maandsalaris: 3.400 euro

Hoe ziet uw werkdag eruit?

„Meestal beantwoord ik e-mails van de organisaties die we financieren. Dat kunnen boerengroepen zijn, maar ook organisaties die microkrediet aan vrouwen verstrekken, zodat die vrouwen zelf kunnen ondernemen. De krenten uit de pap zijn de dienstreizen. Twee keer per jaar ben ik een paar weken in Ethiopië of Zambia om daar organisaties te monitoren. Dat geeft altijd meer inzicht dan een rapportage op papier. Ik controleer dan wat ze doen met ons geld. En ik voer gesprekken die dieper gaan, over hoe ze beter contact kunnen krijgen met doelgroepen bijvoorbeeld.”

Zou u liever in het buitenland willen werken?

„Ja, dat is ook wel de bedoeling. Nu is dat even lastig, want ik heb net een dochtertje gekregen, ze is nu 8 weken. Maar als ze anderhalf, twee jaar is, willen we wel weer naar het buitenland. Ik heb wel een hang naar avontuur. Ik heb al eerder in Zambia gewerkt en daar is geen dag hetzelfde. Ik heb me daar over van alles verbaasd, dingen die me verdrietig maakten, maar ook veel waar ik heel blij van werd. En ook neem je daar veel kleinere stapjes in het werk, ik heb het gevoel dat je uiteindelijk meer verschil maakt.”

Bent u uw studie begonnen uit idealisme?

„Ja. Ik wilde graag ontwikkelingswerker worden. Ik had daar een romantisch beeld van. Van waterputten scheppen in een klein dorpje. Maar dat kunnen die mensen natuurlijk gewoon zelf. Wat dat betreft is mijn beeld tijdens mijn studie wel realistischer geworden. Het idealisme is niet weg, maar het is veranderd. Vroeger dacht ik in termen van ‘de wereld redden’, nu snap ik dat het ook om complexere zaken gaat zoals internationale samenwerking.”