Correctie Kirgizië: te laat

Zestien jaar lang was Kirgizië het enige democratische land in Centraal-Azië – of het minst ondemocratische land in Centraal-Azië. Zondag dreigde het die reputatie te verliezen, toen bij de parlementsverkiezingen Ak Zjol, de partij van president Koermanbek Baijev, met 49 procent van de stemmen alle 90 zetels in de wacht sleepte. De oppositie riep fraude en internationale waarnemers riepen dat ook.

Gisteren opende het Hooggerechtshof in Bisjkek voor de oppositie alsnog de deur naar het parlement – maar nu weet die oppositie niet meer of ze ook werkelijk in dat parlement wil gaan zitten.

Van de oppositiepartijen haalde er zondag maar één, Ata Meken, de kiesdrempel van vijf procent: zij kreeg negen procent van de stemmen. Maar Ata Meken voldeed niet aan een tweede voorwaarde die de nationale kiescommissie in oktober had gesteld: ze behaalde niet in alle negen kiesdistricten de minimaal benodigde 0,5 procent van de stemmen. In Kirgizië spelen regionale en clanbelangen nu eenmaal een grote rol in het stemgedrag en de aanhang van partijen kan van regio tot regio in omvang sterk uiteenlopen.

Het Hooggerechtshof bepaalde gisteren dat de tweede voorwaarde – over die 0,5 procent in alle kiesdistricten – illegaal en ongeldig is. Tegen dat besluit is geen beroep mogelijk.

Dat betekent echter niet dat Ata Meken in het parlement komt. De partij liet gisteren weten dat de verkiezingen vervalst waren en dat ze de resultaten niet erkent. „We eisen een hertelling van de stemmen in de helft van de stembureaus”, zo zei een van de leiders van de partij. „Het is twijfelachtig of we in het parlement gaan zitten”, aldus een andere leider. „We kunnen dat weigeren. Onze kiezers eisen dat we er niet in gaan zitten.”

In de hoofdstad Bisjkek werden gisteren rond twintig aanhangers van de oppositie, die bij het kantoor van de nationale kiescommissie protesteerden tegen verkiezingsfraude, gearresteerd. In een stad in het noorden dreigden gisteren vijfhonderd aanhangers van de oppositie het stadhuis te bezetten uit protest tegen verkiezingsfraude. (Reuters, AP, AFP)