Brussel wil uitstoot van auto’s beperken

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, heeft een wetsvoorstel gedaan om de CO2-uitstoot van auto’s aanzienlijk terug te dringen. Er komt een wettelijke limiet voor de emissie van personenauto’s en er worden hoge boetes opgelegd aan autofabrikanten die zich niet aan de eisen houden. De Commissie maakte dat vandaag bekend.

De maximale CO2-uitstoot van personenauto’s mag in 2012 gemiddeld nog maar 120 gram per kilometer bedragen. Op dit moment is dat nog 160 gram.

De boetes voor producenten die de regels overtreden zijn fors. Voor elke gram CO2-uitstoot boven de EU-norm wordt in het komende jaar een boete opgelegd van 20 euro. In het tweede jaar neemt die boete toe tot 35 euro. In 2015 kost een extra gram CO2-uitstoot ruim 95 euro.

Het besluit van de Commissie komt na een periode van felle strijd tussen Europese autofabrikanten. Franse producenten (Peugeot, Citroën en Renault) en het Italiaanse Fiat hebben al veel vooruitgang geboekt in het beperken van emissies van hun autovloot en zij eisten vooral een strenge, algemene maatregel voor Europese autofabrikanten.

Duitse producenten, zoals de Volkswagen Groep (waaronder Audi) en DaimlerChrysler (Mercedes), bleken juist tegenstander van algemene CO2-eisen voor auto’s. Zij lobbyden in Brussel voor ruimere uitstootregels voor grote modellen. De Duitse autofabrikanten, die vooral grote personenauto’s maken, gingen de afgelopen tijd juist steeds meer CO2 produceren.

De Europese Commissie nam vandaag ook nog een andere voorstel aan dat de uitstoot van auto’s moet beperken. Overheden van EU-landen moeten vanaf 2012 energiezuinige en CO2-vriendelijke voertuigen aanschaffen voor het openbaar vervoer.