Brussel verbiedt transactietarief van Mastercard

Mastercard beperkt de concurrentie door een vergoeding te vragen voor grensoverschrijdende betaaltransacties. Eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) geeft de Amerikaanse maatschappij zes maanden de tijd om deze vergoedingen te schrappen, anders kan de Europese Commissie een dwangsom opleggen van 3,5 procent van de dagomzet van Mastercard.

De uitspraak wordt zowel door banken als winkeliers met tevredenheid ontvangen. Europa’s veertien grootste winkelbedrijven, vertegenwoordigd in de ERRT, betalen naar eigen zeggen „honderden miljoenen” aan zulke vergoedingen per jaar. Het gaat om de vergoeding die Mastercard aan de bank van de winkelier vraagt om een transactie af te wikkelen. De bank berekent die vergoeding door aan de detailhandel.

ERRT-directeur Paul Skehen hoopt dat nationale kartelautoriteiten dit Europese voorbeeld volgen en optreden tegen de minimumvergoedingen van Mastercard. In Europa worden jaarlijks ongeveer 25 miljard elektronische betalingen verricht met betaalpassen (pin, Maestro) of creditcards (Mastercard, Visa). Als de bank van de betalende klant niet dezelfde is als de bank van de winkelier, wordt er vrijwel altijd een vergoeding tussen banken onderling betaald voor het overmaken van geld.

Mastercard stelde die interbancaire vergoedingen eenzijdig vast. Vaak moet de bank van de winkelier tussen de 1 en 2 procent van het aankoopbedrag aan de bank van de Mastercard-houder betalen.

Dat minimumpercentage ziet de Europese Commissie als een beperking van de concurrentie. Doordat de winkelier de kosten doorbereken in de prijzen van producten moeten alle consumenten betalen voor de relatief dure creditcards van een kleine groep mensen.

De gevolgen van de uitspraak zullen in Nederland voorlopig klein zijn, verwacht Gijs Boudewijn van de Nederlandse Vereniging van Banken. „Nederland heeft samen met enkele Noord-Europese landen de laagste transactiekosten van Europa. Het zal vooral voor dure landen als Spanje of Italië gevolgen hebben. Maar het is niet zo dat deze uitspraak de wereld gaat veranderen. Vooralsnog gaat het alleen om de grensoverschrijdende vergoedingen en dat is maar een klein deel van de markt.”

De zaak rond Mastercard loopt al tien jaar.