Benoemingen bij Filmfonds

Het Nederlands Fonds voor de Film heeft twee nieuwe intendanten aangesteld. Jan Eilander is benoemd tot artistiek intendant. Ate de Jong wordt aangesteld als de commercieel intendant van het fonds.

Dat heeft het Nederlands Fonds voor de Film gisteren bekend gemaakt. Eilander volgt in zijn functie Wilfired Depeweg op. Ate de Jong is de opvolger van Esmé Lammers.

De artistiek intendant begeleidt producenten, regisseurs en scenarioschrijvers bij het ontwikkelen van artistieke speelfilmprojecten. De commercieel intendant doet hetzelfde met films die mikken op een breed publiek.

Eilander kondigt aan op zoek te gaan naar „,makers met authenticiteit” en wil films stimuleren die „onontkoombaarheid” uitstralen. De Jong zegt zich bij het verdelen van het schaarse subsidiegeld te willen opstellen ,,als een verlicht despoot. De twee pijlers voor mij zijn een ijzersterk concept en een hechte drie-eenheid tussen producent, regisseur en scenarist.”

Eilander was als scenarist of regisseur onder meer betrokken bij Rock & Roll Junkie, een film over Herman Brood en André Hazes, zij gelooft hij mij. Ook maakte hij verschillende scenario's voor films van Mijke de Jong, waaronder In krakende welstand en Hartverscheurend.

Ate de Jong is werkzaam als scenarist, regisseur en producent. Hij regisseerde onder meer Brandende Liefde en was co-producent van Left Luggage en Discovery of Heaven. Op dit moment produceert hij de film Zomerhitte, naar een novelle van Jan Wolkers.

Beide intendanten hebben de beschikking over een budget om naar eigen inzicht te besteden. In de vorige periode was dit 1.8 miljoen euro.