Australië volgt walvisvaarders

Australië gaat met een douaneschip en vliegtuigen de Japanse walvisvloot in de omgeving van Antarctica volgen om materiaal te verzamelen dat kan worden voorgelegd aan een internationaal tribunaal. Bedoeling is om aan te tonen dat het de Japanse walvisvaart niet gaat om wetenschappelijk gebruik, zoals Tokio zegt, maar dat er „een slachting” plaatsvindt. Dat heeft de regering van premier Rudd, die van de aanpak van de walvisvaart een verkiezingsbelofte had gemaakt, vandaag bevestigd.

Japan wil dit seizoen 935 dwergvinvissen, vijftig gewone vinvissen en – voor het eerst in veertig jaar – vijftig bultruggen vangen. Jaarlijks negeert Japan het verbod op commerciële jacht in het Southern Ocean Whale Sanctuary, een brede band van de Zuidpool tot de veertigste breedtegraad. Australië wil vooral registreren of de Japanse vloot in de Australian Antarctic Whale Sanctuary (zie kaart) komt. Dat zijn Australische territoriale wateren rond de pool.

Het douaneschip Oceanic Viking en een A319 Airbus moeten nu foto- en videomateriaal van de Japanse vloot verzamelen. De zware machinegeweren van de Viking worden onderdeks opgeborgen om Japan, waarmee Australië een zeer goede relatie heeft, niet te veel te provoceren.

„Australië heeft het recht dit te doen”, reageerde de directeur Visserij van het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken. „We hebben geen plannen om te protesteren tegen de Australische actie, zolang zij geen geweld gebruiken om de Japanse walvisvloot tegen te houden.” Hij vindt het huidige plan een verbetering ten opzichte van het eerdere Australische voornemen om oorlogsschepen en militaire vliegtuigen te sturen.

Greenpeace is vanmorgen met het schip Esperanza uit Nieuw Zeeland vertrokken om de vangst te voorkomen. Zo’n veertig activisten willen met rubberboten tussen de vloot en de walvissen begeven. (AP, Reuters)

Meer informatie op www.iwcoffice.org