‘Wij zitten hier te springen om personeel’

Werklozen aan het werk helpen door de uitkering als loon te gebruiken. Den Haag praat er nog over, maar in de regio gaat het in januari al van start.

Hoe langdurig werklozen aan de slag te krijgen. In Den Haag leidt het onderwerp tot politiek geworstel. De landelijke ondernemingsvereniging VNO-NCW trok haar ‘banenplan’ in toen de versoepeling van het ontslagrecht niet doorging.

Zo niet de ondernemers in de regio Twente. Die beginnen vanaf januari met een eigen banenplan, op initiatief van ondernemer Hennie van der Most uit Slagharen. Hij heeft een plan bedacht waarmee hij 100.000 werklozen aan een baan wil helpen. En hij krijgt hulp van de Centra voor Werk en Inkomen (CWI), gemeenten en de uitkeringsinstantie UWV in Twente. Die gaan in januari als proef werklozen bij bedrijven plaatsen.

In Den Haag is men erg geïnteresseerd in het plan, bleek tijdens de behandeling van de begroting van Sociale Zaken. Staatssecretaris Aboutaleb (Sociale Zaken, PvdA) was vorige week tijdens een gesprek met Van der Most ook positief. „Ga uw gang”, zei hij tegen de ondernemer.

Van der Most wil dat werklozen met behoud van uitkering drie maanden bij bedrijven aan de slag gaan, onder begeleiding van een mentor. Als dat beide partijen bevalt, dan moet de ondernemer de deelnemer een contract aanbieden voor de periode van een jaar. Het verschil tussen uitkering en salaris over die eerste drie maanden wordt dan als „bonus” uitgekeerd aan de werknemer.

Als de stage niet eindigt in een baan, dan krijgt de werkloze nog vier keer een kans bij een ander bedrijf. „In een van mijn bedrijven, hotel de Koperen Hoogte in Zwolle, zie ik koks aardappelen en peertjes schillen. Dat kan iedereen. Dat soort werk bedoel ik”, stelt Van der Most, eigenaar van onder meer de attractieparken Speelstad Oranje in Drenthe en Kernwasser Wunderland in de voormalige kerncentrale in het Duitse Kalkar.

Bij het CWI in Enschede zijn inmiddels 300 vacatures aangemeld voor het project. De Overijsselse zakenman kwam op het idee omdat veel bedrijven „staan te springen om personeel, terwijl 300.000 mensen zonder werk zitten”. Toen hij het plan ter sprake bracht bij de businessclub waarvan hij lid is, reageerde iedereen enthousiast, aldus Van der Most. „Dan moet je er ook wat mee.”

Bij werklozen bestaat de angst dat ondernemers misbruik maken van de ‘gratis’ arbeidskrachten. Van der Most: „Wij willen investeren in de begeleiding van deze mensen. Betaald worden ze al, ook van premies die wij afdragen.”

Volgens vestigingmanager Benno Hermelink van het CWI in Enschede is het de bedoeling dat alleen „serieuze banen met uitzicht op vast werk” worden aangemeld. „Een vacature voor een kerstbomenverkoper nemen we niet in behandeling. In uitbuiting van werklozen ga ik niet mee.”