Wij antisemitisch?

Meindert Fennema schreef (nrc.next, 10 december) dat tien jaar geleden binnen de antiracisme organisatie `Nederland Bekent Kleur` sprake zou zijn geweest van `antisemitisme van een aantal Marokkanen`. Fennema onderbouwt zijn zware beschuldiging niet. Hij vermeldt wel zonder enige relevantie een bepaalde afkomst/nationaliteit. Hij lijkt daarmee in te willen spelen op het vooroordeel dat Marokkanen antisemieten zijn. De ongefundeerde aantijgingen van Fennema zijn dan ook een door hem verzonnen leugen. Nederland Bekent Kleur is in werkelijkheid een organisatie die zich al vijftien jaar inzet tegen elke vorm van racisme ongeacht tegen welke bevolkingsgroep dit zich richt.

Zo was ik bijvoorbeeld in 1992 een van de initiatiefnemers namens Nederland Bekent Kleur van de eerste Kristallnachtherdenking in Nederland. Een jaarlijkse herdenking van de verschrikkelijke vervolging van joden en Roma tijdens een pogrom in 1938 in het vooroorlogse nazi-Duitsland. Bij Nederland Bekent Kleur was in de periode waar Fennema over schreef ook een aantal oud-verzetsstrijders actief. Sommigen van hen hadden als gevolg van hun verzet tegen de jodenvervolging in de oorlog jaren in concentratiekampen waaronder Auschwitz gezeten. De aantijgingen van Fennema richting Nederland Bekent Kleur beschouw ik dan ook als zeer ongepast en uiterst verwerpelijk.

Lees Fennema`s stuk `Maak die film nou niet` via nrcnext.nl/mijnnext