Waarom hebben we niet standaard groene stroom?

Bianca Visser uit Haarlem en Anke Boonstra uit Utrecht storen zich aan al die tv-reclames voor groene stroom. Waarom die keuze? Waarom heeft heel Nederland niet standaard groene stroom?

Een geheel groen gekleurd Nederland zoals je wel in spotjes ziet, zit er op dit moment nog niet in. Al zijn de bronnen van groene stroom onuitputtelijk. Groene stroom is een verzamelnaam voor energie die opgewekt wordt uit wind, water, zon of biomassa. De opwekking levert geen CO2 -uitstoot op.

„Bedrijven die groene stroom inkopen, doen dat via CertiQ”, vertelt Henriëtte Garvelink, woordvoerster van waakhond Directie Toezicht Energie (DTe). „CertiQ meet de groene stroom die bijvoorbeeld windmolenparken produceren en geeft daar certificaten van uit. Deze worden vervolgens verkocht aan energiebedrijven. Op het moment dat ze de stroom gebruikt hebben, boeken ze het certificaat af.”

Groene-stroomklanten krijgen hun energie niet via een aparte hoogspanningskabel. „De stroom die de consument uit het stopcontact krijgt, is een mengsel van groene en gewone”, zegt een medewerkster van Nuon. „Hoe meer mensen groene stroom aanvragen, hoe meer wij er in investeren en hoe groter het aandeel ervan wordt in je energievoorziening.”

In totaal is 6 procent van de opgewekte energie in Nederland groen. In 2020 moet dat 20 procent zijn. „Daar zal dus hard aan gewerkt moeten worden”, zegt Sjoerd Marbus, woordvoerder van de Nederlandse Energiebranche. „We willen als Nederlanders wel groen, maar geen horizonvervuiling door windmolens.” Voor biomassa, naast windenergie ook veelgebruikt in Nederland, is nog niet genoeg regelgeving opgesteld om het op grote schaal te kunnen exploiteren.

Bij Nuon zeggen ze eerlijk: „Wij hebben op dit moment nog niet genoeg duurzame centrales om al onze klanten van groene stroom te kunnen voorzien.” Marbus beaamt dit: „We kunnen Nederland op dit moment alleen geheel van duurzame energie voorzien als we het ook uit andere landen halen.”

Malin Kox