Verhofstadt wil tot maart tussenkabinet

Premier Guy Verhofstadt wil uiterlijk tot 23 maart volgend jaar (Pasen) een Belgische interim-regering leiden. Dat heeft hij gisteren bekendgemaakt na een bezoek aan koning Albert.

Verhofstadt probeert de tijdelijke regering nog voor Kerstmis rond te krijgen. Hij werkt aan een coalitie van minstens vier partijen. Aan Vlaamse kant gaat het om Verhofstadts eigen liberale partij en de christen-democraten van Yves Leterme. Aan Franstalige zijde heeft hij de liberalen en socialisten uitgenodigd.

De interim-regering moet zich met een aantal dringende zaken bezighouden. De tijdelijke regering zou een basis kunnen vormen voor een definitieve regering onder leiding van Yves Leterme. Zowel Verhofstadt als Leterme heeft dat scenario gisteren bevestigd.

Leterme nam na de parlementsverkiezingen op 10 juni twee keer ontslag als formateur. Hij slaagde er beide keren niet in een regering te vormen van liberalen en christen-democraten. Het grote twistpunt tijdens de formaties was de ‘staatshervorming’ die Vlaamse politici willen, zodat de regio’s meer autonomie krijgen. Dat probleem is met deze tijdelijke regering nog niet opgelost.

Verhofstadt, die sinds 1999 twee paarse coalities leidde, heeft een beperkt programma geschreven voor een tijdelijke regering. Daar staat in dat er voor 2008 een begroting moet komen met een klein overschot en dat er maatregelen moeten worden genomen om de koopkracht te verbeteren.

De demissionaire premier bereikte gisteravond nog geen akkoord met de vier partijen. Het probleem is de precieze samenstelling van de interim-regering. De Franstalige socialisten (PS) willen graag dat óók de Franstalige christen-democraten (CDH) van Joëlle Milquet meedoen. Het is onduidelijk of de PS wil toetreden tot een regering als CDH daarvan geen deel mag uitmaken.

De Franstalige liberalen van Didier Reynders zijn tegen een regering met Franstalige socialisten én christen-democraten omdat die te links zou worden.

Bovendien is Reynders boos op Milquet. Beiden onderhandelden de afgelopen maanden al intensief over de vorming van een nieuwe regering. In een reconstructie van die onderhandelingen van omroep RTBF zei Milquet onlangs tot woede van Reynders: „Het is zwaar om de enige Franstalige aan tafel te zijn.”