Vegetarisch kerstmenu (2)

Tulpbakjes met paddestoel:1 pak filodeeg (225 gram)40 g boter1 sjalotje, 1 teen knoflook400 g gemengde paddestoelen1 eetlepel cognac1 takje of 0,5 theelepel tijm1 deciliter crème fraîche4 takjes platte peterselieRisotto met pompoen:1 rode ui, 1 teen knoflook700 gram pompoen, olie300 gram risottorijst 9 deciliter groentebouillon100 gram geraspte Parmezaanse kaas

Laat het deeg in de verpakking in de koelkast ontdooien. U hebt twee vellen (van 23 bij 25 centimeter) nodig. Smelt 20 gram boter. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet vier muffinvormpjes (indien op een ‘tray’: niet naast elkaar). Knip elk deegvel in kwarten. Vet steeds twee stukken dun in met gesmolten boter en leg die met de beboterde kant naar boven een kwartslag gedraaid op elkaar (dus als achtpuntige ster). Leg die ster in een muffinvormpje, met de punten overboord. Herhalen voor elk van de andere muffinvormen. Bak de tulpvormige deegbakjes in de oven in 8 tot 10 minuten bruin en gaar, neem ze dan uit de vorm en dep ze met keukenpapier droog.

Pel en snipper het sjalotje en de knoflook. Maak de paddestoelen schoon, snijd ze in stukken. Bak de snippers sjalot en knoflook 1 minuut in gesmolten boter. Bak de paddestoelen en tijm al roerend 5 minuten mee. Blus met cognac, laat het vocht verdampen. Roer de crème fraîche erdoor en wat zout en peper. Schep de vulling in de tulpen. Garneren met een toef peterselie.

De risotto: Pel en snipper ui en knoflook. Snijd het vruchtvlees van de pompoen in dobbelstenen. Fruit de snippers ui en knoflook in een scheutje olie. Roer er de rijst door tot de korrels glanzen. Doe er dan de pompoen bij en een scheut warme bouillon. Aan de kook brengen. Schenk er meer bouillon bij als het eerdere vocht is opgenomen. Laat de risotto in 18 tot 20 minuten smeuïg en gaar worden. Op smaak brengen met zout, peper en een klontje boter. Strooi er aan tafel kaas over.

Morgen: warme salade met vis en vijgen