Veel zelftests zijn niet nuttig

Van vrij verkrijgbare medische ‘zelftests’ is het nut vaak niet bewezen. Dat meldt de Gezondheidsraad in rapport, dat gisteren is aangeboden aan minister Klink (Volksgezondheid, CDA). Slechts drie van twintig bestudeerde tests zijn volgens de raad „een aanwinst”. Thuistests om ziektes op te sporen worden steeds populairder. De Gezondheidsraad onderzocht tests voor diverse aandoeningen, waaronder vormen van kanker. Alleen de bloedsuikermeters, een test voor bloedstolling en één op baarmoederhalskanker, voldeden volgens de auteurs aan de eisen. Gebruikers van veel andere thuistests krijgen geen garantie dat de test betrouwbaar is, en kunnen de uitslag niet interpreteren. Dat kan ertoe leiden dat ziektes over het hoofd gezien worden óf dat mensen ongerust worden en overbodig onderzoek ondergaan. (NRC)

Lees het rapport via: nrcnext.nl/mijnnext