Televisie Voorkeur

Evelien, Nederlandse komische serie. Harko lijkt op het vrijerspad, en Evelien vraagt zich af of het niet tijd wordt voor een advocaat. Dan maar wat leuks kopen, denkt ze, tot ze rood blijkt te staan... Met onder anderen Kim van Kooten, Peter Blok en Rifka Lodeizen. Gebaseerd op de columns van Martin Bril in Vrij Nederland. België1, 21.45-22.15u. EVELIEN Kim van Kooten foto SBS vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma - Foto vrij van rechten onder vermelding van Jaap Vrenegoor foto vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma Bij publicatie is de creditregel Foto SBS verplicht. Dit beeld mag niet worden opgeslagen en moet na gebruik vernietigd worden. This picture is for one time publication only, it may not be stored by no matter of means and must be destroyed after use. Creditline: Foto SBS is compulsory. SBS

actualiteiten

EenVandaag. Pedofielen maken steeds vaker gebruik van populaire chatprogramma’s op internet. Ze doen zich voor als leeftijdsgenoten en laten kinderen seksuele handelingen verrichten voor de webcam. Soms gaan ze nog verder. Zo dient vandaag in Leeuwarden een strafzaak tegen een 28-jarige man die via internet een afspraak maakte met een 12-jarig meisje. Bij de ontmoeting verkrachtte de man het meisje. Ned.1, 18.20-19.00u.

Netwerk. Drie zoons in Uruzgan. Netwerk volgt een jaar lang het Friese gezin Wijbenga dat achter elkaar drie zoons uitzwaait naar Uruzgan. In spanning en angst volgen ze het nieuws uit Afghanistan. Geleidelijk verandert de visie van de ouders op de missie, die begint als opbouwmissie maar die hun jongens uiteindelijk middenin een levensgevaarlijke oorlogssituatie brengt. Ned.2, 20.20-20.50u.

Nova. Verslaggever Tom Kleijn, cameraman Joris Hentenaar en producer Esmeralda van Boon verbleven een week in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Doel van de reis was om te laten zien hoe gewone mensen in Irak omgaan met het geweld in hun dagelijks leven. Ook ging Nova op patrouille door Bagdad met het nieuwe Iraakse leger, dat nu de veiligheid moet verzorgen in het land. Ned. 2, 22.15-22.50u.

informatief

Vreemde tralies. Portretten van Nederlanders in buitenlandse gevangenissen. Ongeveer anderhalf jaar geleden leerden Nicole Alberts en Precious Coutinho elkaar kennen in de vrouwengevangenis van Buenos Aires in Argentinië. Beiden kwamen daar terecht vanwege drugsmokkel, maar hun achtergrond is totaal verschillend. Ned.3, 21.00-21.30u.

Film 2007. Filmmagazine met een interview met Richard Attenborough over zijn lange filmcarriere en zijn nieuwste film Closing the ring. Presentatie: Jonathan Ross. BBC1, 0.25-0.55u.

praatprogramma

Hollands Glorie.Leo de Later in gesprek met Melek Usta, zwarte zakenvrouw van 2006. Het Gesprek, 20.30-21.30u.

Het elfde uur. Andries Knevel ontvangt Yvon Jaspers, Julia Samuel en Han Wilmink. Elke ochtend gaat de wekker om half zes, want Yvon Jaspers is met negen boeren en één boerin weer op zoek naar de ware liefde. Wat is het succes van Boer zoekt vrouw? Ned.2, 21.20-22.00u.

Pauw & Witteman.Te gast zijn onder anderen Karina, Bob en Tom Wolkers. Zij blikken terug op het leven met Jan, op zijn ziekte en de periode na zijn overlijden. Omdat Jan Wolkers een fan was van Hans Teeuwen treedt die ook op. Ned. 1, 23.00-23.55u

documentaire

De film van mijn leven. Serie over boeiende mensen toen en nu. Afl. 15: Franciscus van Leffinge. In 1993 zorgde Roger Vandenbroele al jarenlang voor de opvang van ex-gedetineerden, gerechtskinderen met een verleden in een instelling. Veertien jaar later hebben de laatste gasten zijn huis verlaten, maar hij houdt nog steeds contact met sommigen van hen. Canvas, 20.50-21.20u.

Earth: The power of the planet. Serie documentaires over de rol van natuurkrachten bij de evolutie van de aarde. Afl.: Rare earth. Ruim vier miljard jaar geleden was er een tweede aarde, Theia. Deze planeet werd geabsorbeerd door de aarde, waardoor de zwaartekracht toenam en de atmosfeer werd gevormd. BBC2, 22.00-23.00u.

In Europa: 1917. Tienduizenden Franse en Britse soldaten lieten het leven op de slagvelden en in de loopgraven. Boerenjongens zonder enige militaire training. Bijna de helft van de Russische soldaten sneuvelt ook, terwijl in het thuisland Rusland de revolutie uitbreekt, de tsaar aftreedt en uiteindelijk wordt vermoord. Ned. 2, 23.35-00.10u. (Herhaling)

Mooie wereld. Een stad zonder zwervers is geen stad. Vervuilde lastpakken, irritante schreeuwers en verfomfaaide types: ze verrijken ons bestaan op een manier die we misschien niet doorhebben. Mooie Wereld is een filmische en muzikale ode aan individuen die op de rand van de vergetelheid bungelen. Regie: Coco Schrijber. Ned. 2, 00.10-01.00u.

amusement

Serious Request update. Eerste aflevering van het journaal waarin drie 3FM-dj’s gevolgd worden tijdens hun voorbereidingen op een verblijf in Het Glazen Huis. De Serious Request-actie gaat dit jaar het vierde seizoen in. Drie dj’s brengen zes dagen zonder eten door in een glazen huis op het Plein in Den Haag. Ze maken non-stop radio en proberen zoveel mogelijk geld op te halen voor het Rode Kruis. Ned.3, 20.00-20.25u.

Oliver Twist. Engelse miniserie uit 2007 van Coky Giedroyc. Met Timothy Spall, Sophie Okonedo en Tom Hardy. Na zijn ellendige jeugdjaren wordt de wees Oliver Twist verkocht aan de plaatselijke begrafenisondernemer. Deze behandelt hem zo slecht, dat Oliver de benen neemt en zijn geluk zoekt in Londen. Naar het boek van Charles Dickens. BBC1, 21.00-22.00u.

sport

Sportgala 2007. Live vanuit de RAI in Amsterdam het Sportgala van NOS/NOC*NSF. Ook zijn in deze uitzending de sportieve hoogtepunten uit het sportjaar 2007 te zien. Jörgen Raymann tekent voor de vijfde sportconference. Ned.1, 20.30-22.10u.

Tien jaar sport. Vierdelige serie over de favoriete sportmomenten van de afgelopen tien jaar. Presentatie: Frank Raes, Michel Wuyts, Karl Vannieuwkerke en Stef Wijnants. Canvas, 21.20-22.15u.