Seedorf stelt bondscoach teleur

Clarence Seedorf blijft onder Marco van Basten international, maar een basisplaats is twijfelachtig. Een meningsverschil over de ‘warmte’ bij Oranje heeft daar weinig mee te maken.

Marco van Basten is „zeer teleurgesteld” in Clarence Seedorf die onlangs in een tv-interview verklaarde bij de bondscoach een warm gevoel te missen. De middenvelder van AC Milan zei veel te geven („ik geef, ik geef, ik geef”) , maar er weinig voor terug te krijgen.

„Wij hebben juist met gesprekken heel veel tijd gestoken in Seedorf”, aldus Van Basten gisteravond bij een vroeg kerstdiner in Noordwijk voor de media. „Zoals we met de meeste spelers een goed persoonlijk contact hebben. In de langdurige gesprekken met Clarence komen we vaak tijd te kort.”

Van Basten onthulde dat hij na de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg Seedorf heeft geadviseerd mee te gaan naar Minsk voor het laatste EK-kwalificatieduel met Wit-Rusland. „Hij gaf er echter de voorkeur aan terug te vliegen naar Milaan wegens het drukke programma en fysieke problemen. Wij hebben gevraagd dat niet te doen en ons juist warm en begripvol opgesteld toen hij besloot toch te vertrekken. Om de rust te bewaren hebben we dat ook verzwegen tegenover de media. Clarence zei: ‘Ik ga terug naar Milaan en zie wel hoe het verder gaat met Oranje’.”

Van Basten begrijpt niet dat een ervaren voetballer zich dan zo uit op televisie. „Andere spelers zaten ook niet te wachten op een trip naar Wit-Rusland. Ik vind Clarence een goede gozer, maar hij vraagt veel tijd en energie”, meent Van Basten.

Het meningsverschil, zoals Van Basten het omschrijft, zal er niet toe leiden dat Seedorf niet meer wordt geselecteerd voor het Nederlands elftal. Maar of hij nog kan rekenen op een basisplaats in Oranje als ook Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart beschikbaar zijn, is zeer twijfelachtig.

Van Basten gaf overigens toe dat hij met het niet selecteren van Ruud van Nistelrooy „een inschattingsfout” heeft begaan. „Daar hebben we beiden wat van geleerd.” De spits van Real Madrid speelde een klein jaar niet voor Oranje na een incident op de training tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland (2006). Sinds begin dit seizoen hebben hij en Van Basten de strijdbijl begraven en heeft Van Nistelrooy zich weer beschikbaar gesteld. „Nu is mijn relatie met Ruud heel goed”, aldus de bondscoach. „Warmer dan voorheen. Als iedereen naar de kamer is, zitten we nog vaak samen te praten.”

In Huis ter Duin deed een montere directeur betaald voetbal Henk Kesler na zijn excuses aan de politie weer vol zelfvertrouwen een oproep aan alle deelnemende landen van het Europees kampioenschap in Zwitserland en Oostenrijk om te protesteren tegen de kaartverdeling van het toernooi. Nederland krijgt van de organisatie slechts 5.600 toegangsbewijzen per groepsduel toegewezen.

Aanvankelijk dacht de KNVB over 10.000 kaarten per wedstrijd te kunnen beschikken. De bond heeft nu niet voldoende plaatsbewijzen voor sponsors en relaties. „De landen die gedupeerd zijn zouden zich moeten verenigen”, aldus Kesler. „Op vorige toernooien konden we nog kaarten van andere landen kopen. Dat is nu niet mogelijk. Een vervelende zaak.”

    • Erik Oudshoorn