Samenvatting voetbal volgend jaar om 20.00u

De samenvattingen van de eredivisiewedstrijden op zondag zijn vanaf volgend voetbalseizoen om 20.00 uur in plaats van 19.00 uur te zien. Dat schrijft de nieuwe televisietender voor, die gisteren door de Eredivisie CV is gepubliceerd.

„De belangrijkste reden voor deze wijziging is om betaaltelevisie aantrekkelijker te maken”, aldus directeur Alex Tielbeke van de ECV. „In vergelijking met het buitenland blijft de Nederlandse markt in dat opzicht achter.”

Om betaaltelevisie interessanter te maken veranderen de aanvangstijdstippen van de wedstrijden op zondag. Het eerste eredivisieduel begint vanaf komend seizoen om 14.00 uur, gevolgd door een wedstrijd om 16.00 uur en een om 18.00 uur. Om de live-wedstrijden niet gelijktijdig met de samenvattingen op televisie te hebben, beginnen de samenvattingen, op het open net, pas om 20.00 uur.

De verdeling van wedstrijden blijft hetzelfde. Op vrijdag wordt er een duel gespeeld, op zaterdag en zondag vier. Ook op vrijdag en zaterdag zijn samenvattingen van de wedstrijden te zien. De vrijdagavondwedstrijd begint om 20.45 uur. De duels op zaterdag starten om 19.00 uur en/of 20.45 uur.

De ECV biedt twee hoofdpakketten aan: een samenvattingspakket en een live-pakket. Binnen dit live-pakket zijn weer drie verschillende pakketten van toepassing. Daarnaast is er een radiopakket, een voor- en nabeschouwingspakket, een mobiel telefoonpakket en een pakket voor de samenvattingen van de eredivisie voor vrouwen. Er kan geboden worden op een contractduur van drie, vier en vijf jaar. Nadat de biedingen binnen zijn zal gekozen worden voor de uiteindelijke looptijd van het contract.

Voor de play-offs moet een afzonderlijke bieding worden gedaan. Nadat de biedingsprocedure is afgelopen, buigen de eredivisieclubs zich in het voorjaar over de keuze voor het wel of niet spelen van de play-offs vanaf volgend seizoen.

Geïnteresseerde mediabedrijven ontvingen de tender maandag. Op 17 januari wordt de eerste ronde met biedingen verwacht. Hierna kan de ECV ervoor kiezen om die biedingen ter goedkeuring aan de clubs voor te leggen of geïnteresseerde partijen tot een nieuwe biedingsronde uit te nodigen. Medio februari moet de volledige procedure zijn afgerond. (ANP)

Meer nieuws en achtergrond op nrcnext.nl/mijnnext