Sachsen LB opgesmukt voor overname

Duitsland heeft de gewoonte diep te graven om zijn banken uit de problemen te krijgen. In het geval van Sachsen LB is dat niet anders. De steeds verder in omvang toenemende kredietcrisis had een groot vraagteken geplaatst boven de verkoop van deze in moeilijkheden geraakte Landesbank aan de concurrerende Landesbank van Baden-Württemberg (LBBW). Door in te stemmen met een zekere waarborgstelling voor de verliezen van Sachsen lijkt de grootste aandeelhouder van de bank, de deelstaat Saksen, erin te zijn geslaagd de transactie alsnog doorgang te laten vinden.

Het is niet verrassend dat LBBW koudwatervrees heeft gekregen. Hoewel weglopen de kans op het terugkrijgen van de 230 miljoen euro die de bank deze zomer al in Sachsen heeft gepompt had kunnen bedreigen, zou het zonder enige rugdekking overnemen van Sachsen een nog groter risico zijn geweest. Kijk maar eens naar wat er is gebeurd met de banken die IKB hebben gesteund, een bank die ruwweg even groot is als Sachsen en die te maken kreeg met soortgelijke problemen met haar buiten de balans gehouden beleggingsvehikels. Haar hulpverleners zijn voor een bedrag van 6,2 miljard euro het schip ingegaan.

De deelstaat Saksen heeft niet zo’n harde garantie gegeven, maar kan wel worden aangesproken op de eerste 2,8 miljard euro aan mogelijke verliezen op de voor 17,5 miljard euro met gestructureerde obligaties gevulde beleggingsportefeuilles van Sachsen. LBBW is vervolgens aansprakelijk voor een bedrag van 6,4 miljard euro. Maar LBBW mag de portefeuilles van Sachsen wel buiten haar balans houden, waardoor de druk op haar kapitaalpositie wordt verminderd. Bovendien krijgt LBBW hulp bij het overeind houden van de portefeuilles. Publieke kredietverstrekkers, waaronder de deelstaat Saksen, zullen 8 miljard euro aan liquiditeit ter beschikking stellen.

Dat betekent nog niet dat LBBW, door 330 miljoen euro voor Sachsen te betalen, zichzelf op een koopje heeft getrakteerd. Als je een bank koopt die zo diep in de problemen zit, kan zelfs eenderde van de boekwaarde van vóór de crisis te veel blijken. Maar het beperkt wel het risico dat LBBW spijt zal krijgen van haar aankoop.

Sachsen zal de honger van LBBW naar transacties niet kunnen stillen. LBBW heeft dit jaar ook getracht ambitieuzere fusies met WestLB en Bayern Landesbank tot stand te brengen. Ingedekt tegen een bankroet van Sachsen heeft LBBW een betere kans om een volgende overeenkomst op eigen voorwaarden te bezegelen.

Mike Verdin

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.