Rusland levert brandstof voor kerncentrale Iran

Rusland heeft de eerste zending splijtstof voor de Iraanse kerncentrale in Bushehr afgeleverd, zo is gisteren in Moskou en Teheran bekendgemaakt. De kerncentrale, de eerste in Iran, is bijna afgebouwd.

De Verenigde Staten, die tot nog toe kritisch stonden tegenover de Russische bijdrage aan het project, reageerden onverwachts positief op het nieuws. President Bush zei Rusland te steunen omdat dit betekent dat Teheran zelf niet hoeft te leren hoe uranium te verrijken. „ Iran zal een bedreiging voor de vrede blijven als we hun verrijkingsmogelijkheden niet stoppen”, aldus Bush.

Volgens Russische functionarissen kan de centrale binnen zes maanden na de levering van de splijtstof, die in totaal twee maanden zal belopen, in bedrijf worden genomen, in principe dus uiterlijk in augustus volgend jaar. De centrale en de levering van de Russische splijtstof staat onder controle van het Internationaal Atoom Energie Agentschap.

Twee weken maakten de Amerikaanse inlichtingendiensten bekend dat Iran een kernwapenprogramma heeft gehad, maar dat in 2003 heeft gestaakt. Rusland en China lieten daarna weten onder deze omstandigheden nog eens goed te moeten nadenken over een derde sanctieronde tegen Iran.

De VN-Veiligheidsraad eiste anderhalf jaar geleden dat Iran zijn uraniumverrijkingsprogramma zou bevriezen bij wijze van waarborg dat het niet in het geheim atoomwapens ontwikkelt. Sindsdien heeft de raad met gering enthousiasme van Rusland en China tot tweemaal toe sancties afgekondigd omdat Iran doorgaat uranium te verrijken.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet zondag weten van Iran schriftelijke garanties te hebben ontvangen dat de geleverde nucleaire brandstof voor geen enkel ander doel zal worden gebruikt dan het opwekken van stroom in de centrale. Het drong er nog eens bij Teheran op aan zijn eigen uraniumverrijkingsprogramma te bevriezen.

Een Iraanse regeringsfunctionaris herhaalde gisteren nog eens dat Iran dat onder geen enkele omstandigheid zal doen. Hij herhaalde het standpunt dat Iran met het programma enkel het doel heeft energie op te wekken. (Reuters, AP, AFP, BBC)