Robert Reich, de date met Clinton, het interview

cvr_robert_reich_3375low.jpgEerst even lekker maken: deze man, 1.47 meter groot, ging ooit uit met Hillary Clinton.

En dan nu waar het écht om gaat. Want „als Robert Reich schrijft moet je altijd opletten”, schreef mijn collegacorrespondent Ben Knapen eerder in een column. „Reich was een tijdje minister van Sociale Zaken onder president Clinton, professor aan Harvard en tegenwoordig aan de westkust, Berkeley. Vijftien jaar geleden schreef hij The Work of Nations. Daarin ontwikkelde hij de stelling dat er een goed ontwikkelde elite van beroepsbeoefenaren aan het ontstaan was, voor wie niet het eigen land, maar de wereld het werkterrein is. (…) Zij gaan in hun eigen eredivisies veel geld verdienen, ze verbinden hun lot meer aan hun beroepsomgeving dan aan hun fysieke omgeving. Ze krijgen hun eigen gated communities, privé-scholen voor hun kinderen en ze vervreemden mentaal en fysiek van hun eigen democratie. Ze kopen zich los van een krakkemikkige overheid, die aldus ook steeds krakkemikkiger wordt.”

Robert Reich heeft een nieuw boek uit, Supercapitalism. (Het boek is ook in Nederland uit en Reich is half januari in het land.) Reich vindt nu dat we ons laten voorliegen. Door bedrijven die zeggen dat ze zich inzetten voor een betere wereld (“flauwekul”), door politici die zeggen dat de economie er goed voor staat en boven alles door onszelf omdat we alleen maar geïnteresseerd zijn in koopjes - en niet in de achteruitgang van de democratie.

Hier een uitleg over wie Reich nou echt is (hij adviseert ook presidentskandidaten Obama en Edwards), en hier het interview dat ik met hem had. En oké, hier zijn vlog waar hij over dat afspraakje met een jonge Hillary Clinton vertelt. Een presidentiële top, zo noemt hij het nu:


Robert Reich’s first (and possibly last) vblog from Robert Reich on Vimeo.